NASA Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon internaţional, în patru oraşe din România

NASA Space Apps Challenge a dat startul înscrierilor pentru cea de-a zecea ediţie a hackathonului care se va desfăşura, simultan, online, în perioada 2 - 3 octombrie, în patru oraşe din România şi în sute de locuri din întreaga lume. În România, hackathonul se va desfăşura - acum, pentru a şasea oară - online, în oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
Lidia Neagu - joi, 19 aug. 2021, 15:09
NASA Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon internaţional, în patru oraşe din România

Tema evenimentului din acest an este „Puterea lui zece”, prin care NASA marchează cele zece ediţii desfăşurate până acum, dedicate inovaţiei, colaborării şi comunităţii.

Pentru a marca a zecea ediţie a celui mai mare hackathon din lume şi a implica un număr şi mai mare de comunităţi, anul acesta NASA Space Apps Challenge reuneşte în parteneriat zece agenţii spaţiale: ESA (Agenţia Spaţială Europeană), Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială, Agenţia Spaţială Canadiană, Agenţia Spaţială Australiană, Agenţia Spaţială Braziliană, Comisia Naţională pentru Activităţi Spaţiale din Argentina, Agenţia Spaţială Paraguayană, Agenţia Spaţială Naţională din Africa de Sud şi Agenţia Spaţială Naţională din Bahrain se vor alătura agenţiei NASA.

Anul acesta, Space Apps va adăuga patru categorii tematice, ridicând la zece numărul premiilor globale. Categoriile de premii vor fi anunţate în săptămânile următoare. Entuziaştii sunt invitaţi să se inspire şi din filmele de pe YouTube ale NASA Space Apps Challenge.

La NASA International Space Apps Challenge sunt invitaţi să participe oameni de ştiinţă, antreprenori, designeri, ingineri, pasionaţi de tehnologie, povestitori, producători, constructori din întreaga lume.

Timp de 48 de ore, aceştia vor accesa datele deschise ale NASA şi vor lucra împreună pentru a găsi soluţii ingenioase pentru probleme reale, de pe Pământ şi din spaţiu, pe care NASA le propune spre soluţionare în această ediţie a hackathonului.

Proiectele depuse vor fi evaluate de experţii agenţiei spaţiale şi vor fi selectaţi câştigătorii pentru cele zece premii globale.

În ţara noastră, cel mai mare hackathon din lume este organizat de ROTSA, DiFine PR şi ClujHub. Doritorii pot completa aplicaţia de înscriere disponibilă pe paginile dedicate oraşelor Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Cum a fost la ediţia din 2020

În 2020, patru echipe din România s-au calificat pentru etapa de jurizare internaţională a competiţiei. Anul trecut, la nivel internaţional, au fost aproximativ 26.000 de participanţi, care au produs 2.303 de proiecte.

Atunci, în România hackathonul a fost organizat în Bucureşti şi Cluj-Napoca. Pentru etapa de jurizare internaţională a competiţiei s-au calificat două echipe din fiecare oraş. Din Bucureşti s-au calificat Fire Fighters (cu o soluţie pentru detectarea automată a pericolelor naturale) şi Carbon FUN (cu o aplicaţie care monitorizează amprenta de carbon pe baza transportului şi a consumului de energie). Din Cluj Napoca s-au calificat IOT4NATURE (cu o soluţie care detectează prezenţa fumului şi a flăcărilor generate de incendii şi trimite informaţii în cloud pentru alertarea autorităţilor şi a cetăţenilor din zonele afectate) şi PAN (care creează predicţii automate privind migraţia animalelor pentru a semnala orice schimbări ecosistemul respectiv).

Au fost acordate şi două premii locale echipelor Tandem, respectiv Penteract 3.0,  pentru soluţii în combaterea incendiilor de vegetaţie.

Hackathonul internaţional NASA Space Apps Challenge este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual. Programul cooptează mii de oameni din întreaga lume, care lucrează cu datele deschise ale NASA într-un sprint de 48 de ore. De la lansare, în anul 2012, NASA Space Apps Challenge a cooptat peste 150.000 de oameni din peste 150 de ţări şi teritorii.

Conceptul Space Apps mizează pe colaborare, creativitate şi gândire critică, stimulează interesul pentru ştiinţa şi explorarea spaţiului şi a Pământului şi încurajează creşterea şi diversitatea în rândul următoarei generaţii de oameni de ştiinţă, tehnologi, designeri şi ingineri. Space Apps este administrat de Divizia de Ştiinţe a Pământului, Direcţia Misiunii Ştiinţifice, la sediul NASA din Washington, DC.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...