National Bank of Greece a obţinut un profit de 27 mil. euro în primul trimestru

National Bank of Greece (NBG), proprietara Băncii Româneşti, a obţinut în primul trimestru un profit net de 27 de milioane euro, rezultat care include efectul unei pierderi de 159 milioane euro generate de preluarea Eurobank, faţă de pierderi de 265 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 19:04
National Bank of Greece a obţinut un profit de 27 mil. euro în primul trimestru

Este pentru al doilea trimestru consecutiv când NBG a înregistrat profit.

La acest rezultat a avut o contribuţie majoră divizia din Turcia, Finansbank, cu un profit net de 155 milioane de euro.

Subsidiarele din Europa de Sud-Est ale grupului au obţinut un profit de 13 milioane de euro, după cinci trimestre negative, potrivit datelor publicate vineri de grupul bancar elen.

În Grecia, NBG a înregistrat un profit net de 20 de milioane de euro, înainte de deducerea costurilor de 159 de milioane de euro rezultate din achiziţia acţiunilor Eurobank, după pierderi de 384 de milioane de euro consemnate în primele trei luni ale anului trecut. Îmbunătăţirea rezultatului a avut loc ca urmare a reducerii cheltuielilor operaţionale cu 10%.

În regiunea Europa de Sud-Est, NBG a redus costurile operaţionale cu 3% faţă de intervalul similar al anului trecut.

NBG a reuşit reducerea provizioanelor în Grecia pentru prima oară de la declanşarea crizei datoriilor, la 318 milioane de euro, de la 419 milioane de euro în urmă cu un an.

Grupul continuă însă să menţină un nivel ridicat al provizionalor pentru credite neperformante, de 54%.

NBG a reuşit în primele trei luni majorarea portofoliului depozitelor cu 5% şi cu 2% în cazul soldului creditelor.

În Europa de Sud-Est, portofoliul depozitelor a crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 4% faţă de trimestrul precedent, la 5,3 miliarde de euro. Îmbunătăţirea lichidităţilor permite subsidiarelor din regiune să elimine necesitatea de a se finanţa de la compania mamă.

În România, portofoliul depozitelor a crescut cu 2% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 4% comparativ cu sfârşitul lui 2012, la 800 milioane euro.

Portofoliul creditelor NBG în Europa de Sud-Est se afla la un nivel stabil de 6,4 miliarde de euro la sfârşitul primului trimestru, fiind în scădere cu doar 1%, de la 6,5 miliarde de euroîn decembrie 2012, după un declin de 22% de la sfârşitul lui 2008.

Rata de adecvare a capitalului Tier 1 a grupului NBG este de 9,3%.

NBG deţine în România controlul asupra următoarelor societăţi: Banca Românească (99,28%), NBG Securities România (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) şi Garanta Asigurări SA (94,96%).

Publicaţia elenă Kathimerini a relatat vineri, citând surse apropiate situaţiei, că reprezentaţii creditorilor externi ai Greciei cer băncilor comerciale elene să-şi vândă subsidiarele şi băncile afiliate din Europa de Sud-Est, precum şi activităţile nebancare de pe piaţa elenă.

În afară de NBG, în România mai este prezentă Eurobank, care controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Cele mai mari patru bănci din Grecia – National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank – trebuie recapitalizate după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen. Fondurile pentru recapitalizare sunt asigurate statului elen din fondul pentru stabilitate al zonei euro.

Cele patru bănci cu importanţă sistemică au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară. Astfel, NBG necesită fonduri de 9,76 miliarde de euro, EFG Eurobank de 5,84 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.

Alpha Bank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece au anunţat că pot atrage din surse private capital reprezentând peste 10% din necesarul de recapitalizare, situaţie care le permite să-şi păsteze managementul privat, în timp ce statul va avea drepturi reduse de vot, chiar dacă va asigura restul necesarului de capital. Eurobank va fi recapitalizată integral de Fondul Elen de Stabilitate şi va intra sub controlul statului, însă banca are planuri pentru a reveni la un acţionariat privat cât mai repede posibil.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...