National Bank of Greece va finaliza preluarea EFG Eurobank până la sfârşitul lunii februarie

Economica.net
09 01. 2013
efg_25674100

Planul National Bank a primit avizul comisiei pentru piaţă de capital din Grecia la începutul acestei săptămâni. Vineri va începe o perioadă de acceptare de 4-8 săptămâni, astfel că este sigur că schimbul de acţiuni va fi finalizat până la sfârşitul lunii februarie, scrie publicaţia elenă.

Potrivit propunerii National Bank, acţionarii Eurobank vor primi pentru fiecare 100 de acţiuni pe care le deţin 58 de acţiuni la banca rezultată în urma preluării. Astfel National Bank, va emite circa 320,7 milioane de noi acţiuni, în timp ce totalul titlurilor băncii rezultate în urma tranzacţiei se va situa 1,276 miliarde.

Succesul ofertei publice pentru acţiunile EFG Eurobank poate fi considerat sigur, scrie Kathimerini. National Bank a obţinut angajamentul irevocabil al acţionarilor de bază ai EFG Eurobank, care împreună controlează 44% din titlurile băncii.

Acţiunile EFG Eurobank se tranzacţionează în prezent cu un discount semnificativ faţă de cele ale National Bank, situaţie care reprezintă un stimulent semnificativ pentru acceptarea propunerii de către un număr ridicat de acţionari.

Eurobank va intra sub controlul National Bank la sfârşitul lunii februarie, dar finalizarea procesului de fuziune între cele două instituţii de credit nu va avea loc înaintea verii. Nu este clar în prezent dacă cele două instituţii de credit vor fi recapitalizate înainte de fuziune, sau după finalizarea acestui proces.

Fuziunea va crea cea mai mare bancă din regiunea extinsă a Europei de Sud-Est, cu active de circa 180 de miliarde de euro, apropiate ca valoare de PIB al Greciei. Portofoliul de credite se va situa la circa 110 miliarde de euro, iar depozitele la aproape 90 de miliarde de euro. Noua bancă National Bank Group va avea aproape 1.850 de sucursale în străinătate şi 952 în Grecia.

National Bank of Greece şi EFG Eurobank sunt ambele prezente pe piaţa bancară din România. Atfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, iar EFG Eurobank are în proprietate Bancpost.