Planurile Chinei de a prelua Repsol au fost date peste cap de Argentina

 Intervenţia Argentinei pentru naţionalizarea YPF, controlată de grupul spaniol Repsol, a dejucat planurile pregătite în ultimii ani de compania chineză de stat Sinopec de a prelua compania petrolieră sud-americană, au declarat surse apropiate situaţiei, potrivit Reuters.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 08:52
Planurile Chinei de a prelua Repsol au fost date peste cap de Argentina

Surse bancare susţin că Sinopec, a doua mare companie petrolieră din China, a negociat cu Repsol pentru preluarea participaţiei de 57% deţinută de grupul spaniol la YPF.

Potrivit site-ului chinez Caixin.com, preluat de Reuters, o sursă a afirmat că Sinopec a ajuns chiar la un acord neangajant pentru preluarea YPF pentru mai mult de 15 miliarde de dolari.

Preşedintele argentinian Cristina Fernandez a prezentat marţi un plan de renaţionalizare a YPF, înlocuind directorul general al companiei cu un ministru. Decizia a iritat Repsol şi guvernul spaniol şi a fost criticată pe plan internaţional, inclusiv de către Comisia Europeană.

Sursele citate au afirmat că decizia Argentinei de a renaţionaliza YPF anulează orice speranţe ale Sinopec de a prelua compania.

„Chestiunea este prea păroasă ca să mai poată atrage bani de la vreo mare companie din China, în absenţa unei relaţii speciale cu guvernul argentinian, de care mă indoiesc. Este o situaţie dificilă pentru oricine ţinând cont de intervenţia guvernului. Pentru mine, pare sinucidere politică să laşi o companie chineză să preia YPF la scurt timp după naţionalizare. Nu cred că pot face un asemenea flipflop”, comentează o sursă bancară.

Sursele bancare susţin că Sinopec a început să se intereseze de YPF acum cel puţin cinci ani.
Caixin.com notează că Sinopec continuă discuţiile cu Repsol pentru preluarea YPF în pofida naţionalizării iminente, iar Financial Times susţine că grupul spaniol nu a informat guvernul argentinian în privinţa discuţiilor cu societatea chineză.

Purtătorul de cuvânt al Sinopec a refuzat să comenteze informaţiile.
Administraţia argentiniană a invocat, drept motive pentru naţionalizarea YPF, scăderea producţiei şi investiţiile insuficiente derulate de Repsol după privatizare.

Grupul spaniol a cerut despăgubiri de 10,5 miliarde de dolari în schimbul acţiunilor confiscate de stat, solicitare respinsă de Argentina.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...