NATO îşi caută cu ‘frenezie raţiunea de a fi’ – Serghei Lavrov

Economica.net
11 09. 2014
serghei_lavrov_83281300

Vorbind de Alianţa Nord-Atlantică, Lavrov a amintit cum în urmă cu zece ani Organizaţia s-a extins, acceptând în grabă nu doar ţările din Europa de Răsărit, ci şi ţările baltice – Estonia, Letonia, Lituania – foste componente ale URSS.

‘Suntem profund convinşi, blocul NATO şi-a pierdut raţiunea de a fi şi acum o caută frenetic’, a afirmat ministrul rus. ‘După Afganistan a devenit clar că această problemă nu mai consolidează Alianţa şi atunci Bruxellesul s-a grăbit cu bucurie să joace cartea rusă, hotărât să ne prezinte ca pe o ameninţare’, a opinat Lavrov.

‘În prezent, această idee este încălzită, inclusiv la recentul summit NATO de la Newport (Ţara Galilor), deşi tocmai în acele zile datorită eforturilor depuse de Rusia s-a ivit posibilitatea ieşirii din criza ucraineană’, consideră şeful diplomaţiei ruse.

El a spus că Rusia i-a întrebat în repetate pe partenerii ei occidentali dacă e cazul ca NATO să se extindă sau dacă nu ar fi mai bine ‘să se raţioneze în termenii OSCE, ai unei securităţi egale şi indivizibile pentru toţi’.

Drept răspuns, Moscovei îi erau invocate ‘fobiile’ republicilor baltice după ce acestea au fost o perioadă în componenţa URSS.

Dar şi după primirea ţărilor baltice în NATO, ei (occidentalii) nu au scăpat de ‘fantoma fricii’, a spus Lavrov, adăugând că, în prezent, în genere, ţările baltice şi Polonia solicită Alianţei Nord-Atlantice să orienteze sistemul de apărare antirachetă împotriva Rusiei.

‘Ei bine, cine având mintea limpede ar putea lua în discuţie în serios posibilitatea unei invazii a noastre în Europa? Este exclus!’, a reiterat ministrul rus de externe.

Pe fondul agravării crizei ucrainene au fost exprimate în mod repetat temeri din partea ţărilor baltice, Poloniei şi Finlandei cu privire la o posibilă ‘ameninţare’ din partea Federaţiei Ruse. Ca urmare, NATO îşi întăreşte forţele sale în Europa de Est. Moscova respinge categoric aceste suspiciuni, dar fără succes.

Lavrov a vorbit, de asemenea, şi despre unele particularităţi ale caracterului său, recunoscând în special că este foarte greu de scos din fire, dar a avertizat ironic că este mai bine ca această afirmaţie a sa să nu fie verificată în practică.

Această calitate îl ajută să desfăşoare o activitate constructivă la conducerea Ministerului de Externe al Rusiei, a spus Lavrov. ‘Răbdarea este necesară oricărei persoane, iar în profesia noastră valorează foarte mult. Cu greu îmi ies din fire. Dar nu este cazul să fiu testat’, a recomandat şeful diplomaţiei ruse.

Cu toate acestea, chiar şi într-o astfel de situaţie dificilă, aşa cum este astăzi, se pot găsi momente amuzante. ‘Reprezentanţi ai unor state, departe de Uniunea Europeană şi de sancţiunile impuse împotriva Rusiei, spun că ambasadorii SUA au mers la conducerea ţării şi au cerut îngheţarea oricăror contacte cu Moscova. Nu faceţi vizite (la ruşi), nu-i primiţi. E normal acest lucru?’, a afirmat Lavrov, adăugând că în condiţiile în care americanii recurg la astfel de metode ‘este chiar distractiv’ de lucrat.

În interviul acordat ITAR-TASS, ministrul rus de externe a spus că a reuşit să-şi ia o mică vacanţă pe care a petrecut-o în Federaţia Rusă, inclusiv în Crimeea.