NATO îşi reafirmă angajamentul de ”neclintit” al forţei sale de intervenţie în Kosovo

NATO şi-a reafirmat duminică angajamentul de "neclintit" al KFOR, forţa sa de intervenţie în Kosovo, într-un moment în care această fostă provincie sârbă cunoaşte o recrudescenţă a tensiunilor după arestarea a trei poliţişti, potrivit France Presse.
AGERPRES - Dum, 18 iun. 2023, 15:44
NATO îşi reafirmă angajamentul de ''neclintit'' al forţei sale de intervenţie în Kosovo

„Angajamentul KFOR al NATO pentru aplicarea mandatului său este de neclintit, aşa cum dovedeşte trimiterea a 500 de militari suplimentari”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

„Amintim încă o dată tuturor părţilor obligaţiile lor faţă de KFOR, inclusiv respectarea frontierelor administrative, a procedurilor privind poliţia kosovară şi a acordului din 2013 cu privire la desfăşurarea forţelor de securitate din Kosovo în nord”, a adăugat ea pe Twitter.

Efectivul KFOR ajunge în prezent la peste 4.000 de trupe după întărirea cu un batalion de 500 de soldaţi în Turcia acum două săptămâni, în urma ciocnirilor de la sfârşitul lunii mai cu manifestanţi sârbi, soldate cu 30 de răniţi în rândurile KFOR.

Un alt batalion se află în stare de alertă în vederea desfăşurării dacă va fi necesar.

Serbia a reţinut trei poliţişti miercuri, a căror arestare a fost calificată drept „răpire” de autorităţile kosovare. Belgradul afirmă că poliţiştii – pe care îi califică drept „bandă teroristă” – au intrat în Serbia, dar Pristina acuză forţele sârbe de „răpirea lor”.

În acest context, Pristina a interzis intrarea în Kosovo a camioanelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe, instituind de fapt un embargo asupra importurilor de bunuri venind din Serbia.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, i-a invitat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi pe premierul kosovar, Albin Kurti, în zilele următoare la Bruxelles, pentru găsirea unor modalităţi de a calma tensiunile.

Serbia, susţinută de aliaţii săi rus şi chinez, nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo în 2008, la un deceniu după un război sângeros între forţele sârbe şi rebeli separatişti albanezi.

Circa 120.000 de sârbi trăiesc în Kosovo dintr-o populaţie de 1,8 milioane de locuitori. Aproximativ o treime dintre ei locuiesc în nordul Kosovo şi se opune oricărei tentative a autorităţilor kosovare de a-şi întări controlul asupra acestei părţi din teritoriu.

Sute de sârbi au manifestat vineri la Mitrovica, oraş divizat etnic în nordul Kosovo, pentru a cere eliberarea unui presupus lider paramilitar sârb după o noapte tensionată în regiune.

Comisariate din Mitrovica şi Zvecan, localitate cu o majoritate sârbă din nordul teritoriului, au fost lovite în cursul nopţii de grenade asurzitoare care au provocat daune materiale, potrivit poliţiei kosovare.

Aceste incidente survin în timp ce relaţiile dintre cei doi vechi inamici nu încetează să se învenineze după instalarea de către Pristina a unor primari kosovari albanezi în municipalităţile cu majoritate sârbă în nordul Kosovo.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...