NATO: Stoltenberg se aşteaptă la aderarea „la timp” a Suediei şi Finlandei

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adere oficial la alianţă în noul an, a declarat el într-un interviu de sfârşit de an pentru DPA, citat luni.
AGERPRES - lun, 26 dec. 2022, 15:14
NATO: Stoltenberg se aşteaptă la aderarea

Stoltenberg nu a fost în măsură să spună când se va întâmpla exact acest lucru. Cu toate acestea, el s-a declarat „absolut încrezător că procesul de ratificare va fi finalizat la timp”,  scrie Agerpres.

Stoltenberg a clarificat astfel că nu se aşteaptă ca Turcia să blocheze procesul de aderare pentru mult mai mult timp.

Cel mai estic membru al alianţei de apărare a refuzat până acum să ratifice aşa-numitele protocoale de aderare pentru a deschide calea aderării Finlandei şi Suediei la NATO.

Conducerea turcă îşi justifică poziţia faţă de cele două state pentru presupusul lor sprijin faţă de „organizaţii teroriste” precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis).

Dar există şi speculaţii că exporturile de arme suspendate de parteneri NATO ar putea juca un rol. De exemplu, Statele Unite au exclus Turcia din programul lor de avioane de luptă F-35 după ce guvernul de la Ankara a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în ciuda preocupărilor considerabile de securitate din partea partenerilor NATO.

Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai, ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina.

Până la sfârşitul lunii iunie, se părea că disputa asupra presupusului sprijin al Suediei şi Finlandei pentru „organizaţiile teroriste” a fost soluţionată.

Cu toate acestea, Turcia consideră acum că acordurile încheiate la acel moment nu au fost încă îndeplinite, în special de către Suedia. Ankara cere extrădarea presupuşilor terorişti, printre altele, aminteşte DPA.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat într-o conferinţă de presă cu omologul său suedez Tobias Billstrom că ei nu sunt „nici măcar la jumătatea drumului” în punerea în aplicare a acordurilor.

El a criticat, printre altele, faptul că Curtea Supremă suedeză a oprit recent extrădarea jurnalistului Bulent Kenes, cerută de Ankara.

Întrebat dacă nu ar fi mai bine să existe opţiunea de suspendare a drepturilor de vot ale unor ţări precum Turcia, Stoltenberg a spus că nu există niciun motiv să se speculeze care ar fi abordarea dacă tratatul fondator este negociat astăzi.

El a remarcat că există şi diferenţe de opinii între aliaţi în probleme precum democraţia şi statul de drept, adăugând că NATO este un forum important pentru aliaţi de a-şi exprima îngrijorările.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...