NBG, EFG Eurobank şi Alpha Bank au depus oferte pentru preluarea Emporiki

Grupul financiar francez Credit Agricole a primit oferte de la marile bănci greceşti pentru divizia elenă Emporiki Bank şi se apropie de ieşirea din Grecia, instituţiile de credit elene implicate în negocieri, inclusiv ţinta tentativelor de preluare, fiind prezente şi în România.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 09:20
NBG, EFG Eurobank şi Alpha Bank au depus oferte pentru preluarea Emporiki

National Bank of Greece (NBG), proprietarul Banca Românească, şi EFG Eurobank Ergasias, care deţine Bancpost, au depus oferte pentru preluarea Emporiki, potrivit unor comunicate transmise de cele două bănci, citate de Bloomberg.
Alpha Bank, prezentă de asemenea şi în România, a propus anterior Credit Agricole preluarea Emporiki, la şase ani după ce banca elenă a trecut în proprietatea gigantului francez.

Băncile nu au făcut precizări legate de aspectele financiare ale ofertelor.
Credit Agricole este banca străină cu cea mai ridicată vulnerabilitate în cazul ieşirii Greciei din zona euro, soldul creditelor Emporiki pe piaţa locală fiind de 23 miliarde euro.

„Credit Agricole nu poate trânti uşa, deoarece este o problemă foarte sensibilă din punct de vedere politic. Orice cumpărător va dori să plătească o sumă foarte limitată pentru o bancă ameninţată de multe riscuri, deşi recent recapitalizată”, comentează pentru Bloomberg Benoit Petrarque, analist la Kepler Capital Markets, Paris.
Credit Agricole a acumulat până acum pierderi de 15 milioane euro pentru fiecare dintre cele 337 de sucursale Emporiki, sau 4.000 de euro pe client în ultimii patru ani.

Sectorul bancar elen trece printr-o perioadă de consolidare pentru a face faţă crizei financiare şi economice. Piraeus Bank va cumpăra pentru 95 milioane euro operaţiunile performante ale ATEbank şi ar putea urca astfel cu două locuri în clasamentul băncilor elene după active, până pe poziţia a doua.

Pe piaţa românească sunt prezente cele mai mari patru bănci elene, respectiv NBG, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank, alături de Emporiki şi ATEbank.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...