NBG, EFG Eurobank şi Alpha Bank au depus oferte pentru preluarea Emporiki

Grupul financiar francez Credit Agricole a primit oferte de la marile bănci greceşti pentru divizia elenă Emporiki Bank şi se apropie de ieşirea din Grecia, instituţiile de credit elene implicate în negocieri, inclusiv ţinta tentativelor de preluare, fiind prezente şi în România.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 09:20
NBG, EFG Eurobank şi Alpha Bank au depus oferte pentru preluarea Emporiki

National Bank of Greece (NBG), proprietarul Banca Românească, şi EFG Eurobank Ergasias, care deţine Bancpost, au depus oferte pentru preluarea Emporiki, potrivit unor comunicate transmise de cele două bănci, citate de Bloomberg.
Alpha Bank, prezentă de asemenea şi în România, a propus anterior Credit Agricole preluarea Emporiki, la şase ani după ce banca elenă a trecut în proprietatea gigantului francez.

Băncile nu au făcut precizări legate de aspectele financiare ale ofertelor.
Credit Agricole este banca străină cu cea mai ridicată vulnerabilitate în cazul ieşirii Greciei din zona euro, soldul creditelor Emporiki pe piaţa locală fiind de 23 miliarde euro.

„Credit Agricole nu poate trânti uşa, deoarece este o problemă foarte sensibilă din punct de vedere politic. Orice cumpărător va dori să plătească o sumă foarte limitată pentru o bancă ameninţată de multe riscuri, deşi recent recapitalizată”, comentează pentru Bloomberg Benoit Petrarque, analist la Kepler Capital Markets, Paris.
Credit Agricole a acumulat până acum pierderi de 15 milioane euro pentru fiecare dintre cele 337 de sucursale Emporiki, sau 4.000 de euro pe client în ultimii patru ani.

Sectorul bancar elen trece printr-o perioadă de consolidare pentru a face faţă crizei financiare şi economice. Piraeus Bank va cumpăra pentru 95 milioane euro operaţiunile performante ale ATEbank şi ar putea urca astfel cu două locuri în clasamentul băncilor elene după active, până pe poziţia a doua.

Pe piaţa românească sunt prezente cele mai mari patru bănci elene, respectiv NBG, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank, alături de Emporiki şi ATEbank.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...