NBG, EFG Eurobank şi Piraeus au discutat, în prima parte a anului, o posibilă fuziune

Trei dintre cele mai mari bănci elene, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank şi Piraeus Bank, au discutat în prima parte a anului un plan de a forma o singură instituţie de credit, potrivit unor surse citate de cotidianul Kathimerini.
Economica.net - lun, 10 sept. 2012, 13:43
NBG, EFG Eurobank şi Piraeus au discutat, în prima parte a anului, o posibilă fuziune

NBG, EFG Eurobank şi Piraeus Bank sunt toate prezente în România. NBG deţine Banca Românească, iar EFG Bancpost. Dintre marile bănci elene nu a participat Alpha Bank, de asemenea activă pe piaţa românească.

Managerii celor trei bănci au discutat, înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 6 mai, posibilitatea unei fuziuni care ar fi creat o instituţie de credit de mari dimensiuni, care ar rezista dificultăţilor unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro. Contactele pe această temă s-au oprit cu scurt timp înaintea zilei alegerilor, potrivit surselor citate.

Stadiul în care s-au aflat discuţiile celor trei bănci nu este cunoscut, dar se pare că părţile implicate nu au avut întâlniri pe această temă.

Contactele au încetat pentru evaluarea situaţiei politice şi nu au mai fost reluate. Grecia a fost nevoită să organizeze alegeri anticipate din nou, în iunie.

Ulterior, peisajul bancar elen a început să înregistreze schimbări, precum preluarea activelor viabile ale ATEbank de către Piraeus.

Un oficial important oficial din sectorul bancar elen a declarat, însă, recent pentru cotidianul elen că „sectorul bancar din Grecia nu are decât o cale: formarea unei bănci cu adevărat mari, care să conteze la nivel internaţional”.

NBG avea la sfârşitul primului trimestru active de 111,5 miliarde de euro, EFG Eurobank 73,6 miliarde de euro, iar Piraeus Bank 46,4 miliarde de euro.

Marile bănci elene au înrgistrat pierderi considerabile ca urmare a participării la restructurarea datoriei statului elen în acest an, prin care îndatorarea ţării a fost redusă cu circa 100 miliarde de euro. Pentru consolidarea sistemului bancar, instituţiile de creduit au primit pentru recapitalizare, la sfârşitul lunii mai, 18 miliarde de euro provenite de la Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară.

Astfel, National Bank of Greece a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a încasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank a obţinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

A doua tranşă, de 25 miliarde de euro, ar urma să fie transferată băncilor până în octombrie.

Al doilea acord de ajutor financiar extern pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, prevede un program 50 de miliarde de euro pentru susţinerea băncilor elene.

Te-ar mai putea interesa și
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de lege despre "influenţa străină", comparabil cu o lege represivă din Rusia......
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...