Neel, OMV Petrom: Ne aşteptăm la o creştere de preţuri la gaze. Depinde de cât de rece va fi la iarnă

Cererea de energie electrică va scădea în lunile următoare, însă la gaze naturale ne aşteptăm la o creştere a cererii şi a preţului, dar depinde de cât de rece va fi la iarnă, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.
AGERPRES - vin, 28 iul. 2023, 11:56
Neel, OMV Petrom: Ne aşteptăm la o creştere de preţuri la gaze. Depinde de cât de rece va fi la iarnă

„Dacă ne uităm la cerere şi ofertă, cele care reglementează preţul pieţei, noi ne aşteptăm să ajungem la o scădere a cererii de energie electrică, în lunile următoare, deşi cererea a crescut datorită folosirii aerului condiţionat, iar acest lucru va avea un impact asupra preţurilor. Când zicem că în următoarele luni aşteptăm totuşi la o creştere a cererii, poate va fi şi o creştere a preţului la gaze. Sigur, depinde de cât de rece va fi la iarnă. Dacă ne uităm la tranzacţiile de pe piaţă astăzi, pentru că sunt deja tranzacţii care se fac în pregătirea iernii şi a anului următor, preţul este undeva între 49 şi 52 pe Megawatt/oră, deci destul de ridicat. Este o tendinţă pe care o consemnăm pe piaţă din tranzacţiile care au loc, cum spuneam, în pregătirea iernii şi a următorului an calendaristic 2024”, a menţionat Neel.

Pe de altă parte, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a subliniat faptul că predictibilitatea şi consultările sunt vitale pentru un climat investiţional, iar România trebuie să fie competitivă pentru a atrage investiţii.

„Sigur, avem dialog atât prin intermediul asociaţiilor, cât şi direct (cu autorităţile, n.r.). Suntem cel mai mare contributor la bugetul de stat şi cel mai mare investitor din România. De ce e important să avem un dialog? Acesta esta principiul fundamental în care noi credem. Predictibilitatea şi consultările sunt vitale pentru un climat investiţional. Cu cât dialogul este mai bun, cu atât putem înţelege mai bine schimbările legislative şi statul poate înţelege consecinţele oricăror modificări fiscale sau de reglementare pe care intenţionează să le adopte. Competitivitatea e cel mai important lucru, iar România trebuie să fie competitivă pentru a putea atrage investiţii”, a spus Verchere.

La rândul său, directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa a susţinut importanţa cadrului fiscal şi de reglementare din România.

„Pentru a sublinia cât de important este acest cadru fiscal şi de reglementare, aş reaminti trei cifre relevante pentru primele şase luni ale acestui an: am avut un profit de 0,9 miliarde de lei, investiţii de 2,4 miliarde de lei, de mai mult de două ori mai mari, iar taxe, impozite şi contribuţii de aproape 9 miliarde de lei. Uitându-ne la aceste cifre, prin corelaţie, vedem cât de important este cadrul fiscal şi de reglementare şi, într-adevăr, competitivitatea acestuia, cu atât mai importantă. Ştim că, mai ales în domeniul gazelor naturale, România nu este competitivă, din păcate, având un nivel de taxare foarte ridicat şi de aceea suntem în cadrul asociaţiilor, într-o comunicare permanentă cu autorităţile pentru a reflecta importanţa predictibilităţii, stabilităţii şi competitivităţii cadrului de reglementare”, a afirmat Popa.

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare publicate, vineri, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În trimestrul II din acest an, OMV Petrom a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,898 miliarde de lei în trimestrul II al anului trecut şi de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.

De asemenea, în primele şase luni ale acestui an, compania a realizat investiţii de 2,393 miliarde de lei, cu 72% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, în special direcţionate către investiţiile din Explorare şi Producţie în valoare de 1,161 miliarde lei.

Grupul OMV Petrom avea 7.700 angajaţi, la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă din consumul de energie....
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...