Nefinalizarea Transalpinei va duce la degradarea accentuată a drumului – prefect Alba

Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, atrage atenţia că nefinalizarea reabilitării Transalpinei, în condiţiile în care lucrările au fost abandonate odată cu intrarea firmei Romstrade în insolvenţă, va duce la degradarea accentuată a drumului.
Economica.net - mie, 03 iul. 2013, 10:00
Nefinalizarea Transalpinei va duce la degradarea accentuată a drumului - prefect Alba

Gheorghe Feneşer solicită autorităţilor competente identificarea unor soluţii financiare pentru finalizarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare a DN67C, drum care face legătura între Transilvania şi Oltenia, respectiv între judeţele Alba şi Gorj.

La patru ani de la demararea lucrărilor pe cei 148 de kilometri dintre Sebeş, judeţul Alba, şi Bengeşti, judeţul Gorj, investiţia nu este finalizată, valoarea acesteia fiind de 1,3 miliarde de lei. În mai anul trecut, ministrul Transporturilor din acea vreme, Ovidiu Silaghi, declara, la Alba Iulia, că lucrările au fost executate în procent de 81,5% şi că recepţia era programată pentru luna septembrie 2012.

Prefectul de Alba a menţionat, miercuri, pentru AGERPRES că asfaltarea este executată în mare parte, dar mai sunt de realizat lucrări deosebit de importante pentru siguranţa traficului rutier, cum ar fi turnarea, în unele zone, a stratului de uzură, consolidarea versanţilor şi montarea parapetelor de protecţie. Gheorghe Feneşer susţine că deja au apărut gropi în carosabil, în urma iernii şi a tranzitării drumului de către autocamioanele încărcate cu buşteni, prefectul subliniind că abandonarea lucrărilor şi nefinalizarea investiţiei vor duce la o degradare accentuată a infrastructurii rutiere.

Odată cu debutul sezonului turistic a crescut considerabil şi numărul maşinilor care străbat zilnic drumul, oamenii fiind atraşi atât de frumuseţea zonei, considerată ”Elveţia României”, dar şi de renumele Transalpinei, aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră.

Din păcate, drumul nu beneficiază de semne de circulaţie, creând astfel dificultăţi conducătorilor auto, şi nici de indicatoare turistice, prin care să fie indicate obiectivele turistice şi locurile de cazare existente în zonă.

Transalpina străbate o zonă cu un potenţial turistic deosebit. Şoseaua ajunge la o altitudine record de 2.107 metri, pe Vârful Păpuşa, şi are o lungime de 148 de kilometri, proiectul de modernizare depăşind în dimensiuni, dificultate de execuţie şi preţ Transfăgărăşanul. Se pare că drumul a fost construit în timpul romanilor, având o importanţă strategică, şi a fost modernizat în perioada interbelică, de către Carol al II-lea, fiind cunoscut şi ca „Drumul Regelui „.

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...