Negocierile de la COP28 au fost prelungite în contextul disputelor privind combustibilii fosili

Conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Dubai, cunoscută sub acronimul COP28, a fost prelungită în contextul în care participanţii întâmpină dificultăţi în a ajunge la un acord asupra textului declaraţiei finale, informează DPA.
AGERPRES - mar, 12 dec. 2023, 13:58
Negocierile de la COP28 au fost prelungite în contextul disputelor privind combustibilii fosili

Preşedintele COP28, Sultan al-Jaber din Emiratele Arabe Unite, a dorit să închidă în cursul dimineţii de marţi această conferinţă la care participă aproape 200 de ţări, însă multe state au rămas dezamăgite de faptul că proiectul declaraţiei finale, redactat pe 28 de pagini, nu merge suficient de departe în ceea ce priveşte angajamentele asumate pentru a pune capăt utilizării combustibililor fosili, scrie Agerpres.

Astfel de declaraţii finale sunt esenţiale pentru a se stabili dacă reuniunea a avut succes în promovarea eforturilor globale de limitare a schimbărilor climatice sau dacă această conferinţă va fi considerată un eşec.

Luni seară, Sultan al-Jaber, care este şi directorul companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, a prezentat un proiect de rezoluţie, pe care Uniunea Europeană, Guvernul Germaniei şi zeci de alte ţări l-au considerat inadecvat.

Organizaţiile de mediu s-au declarat, de asemenea, în mare parte indignate şi au cerut îmbunătăţiri ale documentului final.

Nu este un fapt neobişnuit ca negocierile de la COP să fie prelungite, iar în anii recenţi aceste reuniuni au durat adeseori mult mai mult decât se planificase iniţial.

Reprezentanţi din aproximativ 200 de ţări participă la dezbateri aprinse ce vizează un potenţial acord privind renunţarea treptată la combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul şi gazele naturale.

Mai multe state, inclusiv China şi mari producători de petrol, cum ar fi Arabia Saudită, se pare că s-au opus acordurilor care prevăd încetarea utilizării cărbunelui, gazelor şi petrolului.

Proiectul de document publicat luni menţionează doar o reducere a consumului şi a producţiei de combustibili fosili, nu o eliminare treptată a acestora.

Într-o versiune precedentă a documentului, eliminarea treptată era încă menţionată ca fiind una dintre opţiunile avute în vedere.

Conferinţa COP28, găzduită de Emiratele Arabe Unite, o ţară bogată în petrol, şi la care sunt prezenţi peste 97.000 de reprezentanţi, se desfăşoară la Dubai de aproape două săptămâni.

În timpul conferinţei, Sultan al-Jaber a lansat un apel repetat către comunitatea globală, cerându-i să fie ambiţioasă, şi a spus că acordul internaţional de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este obiectivul său principal, denumindu-l „Steaua mea Polară”.

ONG-urile de mediu au avertizat însă că omenirea nu este mai aproape de atingerea acestor obiective climatice, aşa cum au fost ele prezentate în Acordul de la Paris din 2015, în pofida creşterii globale a energiei regenerabile obţinute din energia solară şi cea eoliană.

Potrivit ONU, planeta noastră se îndreaptă spre o creştere a temperaturii medii globale cu aproape 3 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol – chiar şi în situaţia în care toate angajamentele de reducere a emisiilor de CO2 asumate în prezent de fiecare ţară în parte vor fi respectate.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...