CFR-iştii ar putea intra în grevă generală după 15 octombrie. Negocierile de la Ministerul Transporturilor au eşuat

Sindicaliştii din domeniul feroviar s-au întâlnit miercuri seara cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, însă fără a ajunge la un consens. În cazul în care nu vor încheia contractul de muncă până la sfărşitul lunii, pe 1 octombrie, vor fi declanşate procedurile conflictului de muncă, iar după 15 octombrie CFR-iştii vor intra în greva generală, anunţă Agerpres.
Economica.net - mie, 23 sept. 2015, 18:22
CFR-iştii ar putea intra în grevă generală după 15 octombrie. Negocierile de la Ministerul Transporturilor au eşuat

‘În urma negocierilor pe care le-am avut în seara aceasta (miercuri seară – n.r.) cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu am găsit nicio soluţie pozitivă. În continuare avem numai promisiuni că se rezolvă, dar fără soluţii. Toată lumea aşteaptă. Noi ne menţinem punctul de vedere: la 1 octombrie declanşăm procedura de intrare în grevă. Până în 30 (septembrie – n. r.) suntem sub contract, adică sub acord. Nu putem declanşa procedura decât conform Legii conflictelor de muncă, adică după ce ieşim de sub contract, şi atunci cu parcurgerea paşilor legali. Probabil că după 15 octombrie se va ajunge la greva propriu-zisă, la greva generală’, a declarat, miercuri seară, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML), Iulian Măntescu.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de joi sindicatele vor avea discuţii cu societăţile feroviare. De asemenea, greva japoneză va continua, ca semn de protest.

‘Mâine ne vom întâlni cu toate societăţile. Numai sindicatele cu societăţile. Până luni nu cred că se vor mai lua alte hotărâri. Ministrul Transporturilor este plecat cu premierul la o întâlnire cu reprezentanţii BERD, la Londra, şi aşteptăm să se întoarcă. Noi rămânem pe poziţii. Greva japoneză va continua şi mâine, ca semn de protest. Aşteptăm negocieri, suntem dispuşi la orice rezultat pozitiv până la 1 (octombrie – n.r.), iar după 1 (octombrie – n. r.), probabil că, dacă nu se vor găsi soluţii, fiecare îşi urmează calea: sindicatele îşi urmează calea de atac, pe partea cealaltă administraţia… Noi suntem dispuşi la negocieri, ca să se găsească soluţii. Este regretabil că s-a ajuns aici’, a subliniat Măntescu.

Acesta a reiterat că, de la 1 octombrie, vor fi declanşate procedurile conflictului de muncă şi cu urmarea paşilor, care implică negocierea revendicărilor, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Muncii. În caz că nu se găsesc soluţii, în final se va ajunge la greva propriu zisă.

‘Probabil că vor cere mediere. Noi nu suntem dispuşi să ne medieze alţii’, a adăugat liderul de sindicat.

Federaţiile Sindicale din Transporturile Feroviare au anunţat, pe 15 septembrie, că vor declanşa grevă generală, în cazul în care Contractul Colectiv de Muncă (CCM) nu va fi semnat până cel târziu pe 30 septembrie 2015, iar salariile nu vor creşte cu cel puţin 10%.

Sindicaliştii solicită, totodată, acordarea de tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare, acordarea de vouchere de vacanţă, începând cu 1 ianuarie 2016, dar şi o politică de personal care să asigure funcţionarea în bune condiţii a acestui domeniu ‘legat direct şi explicit de siguranţa naţională’.

‘Conducerea organizaţiilor sindicale reprezentative din domeniul feroviar s-a întâlnit astăzi, 15 septembrie, la sediul Ministerului Transporturilor cu reprezentanţii CN CFR, CFR Marfă şi CFR Călători, sub patronajul Ministerului Transporturilor. Organizaţiile sindicale au protestat ferm faţă de atitudinea conducerilor celor trei societăţi feroviare, care tergiversează negocierile. În aceste condiţii, conducerea organizaţiilor sindicale solicită o întâlnire de urgenţă cu ministrul Transporturilor, care să aibă loc joi, 17 septembrie 2015. De asemenea, sindicaliştii solicită ca soluţiile la revendicările lor să fie discutate în proxima şedinţă de Guvern, dat fiind că pentru aplicarea acestor soluţii este necesară exprimarea voinţei politice a Guvernului ca întreg’, se arată în comunicatul citat.

Totodată, sindicatele din domeniul feroviar au declanşat în perioada 22-24 septembrie, o grevă generală de tip japonez, avertizând că în perioada următoare există probabilitatea ca lucrătorii feroviari să declanşeze greve spontane, cu încetarea lucrului.

Te-ar mai putea interesa și
Noi lansări HOT pe admiral.ro
Noi lansări HOT pe admiral.ro
Vremea de afară te ține în casă? Atunci îți dăm întâlnire pe admiral.ro, unde te provocăm să încerci noi jocuri interactive, titluri HOT pe care ți le pregătim în fiecare lună.......
Scholz: Germania oferă cel mai mare ajutor Ucrainei dintre toate ţările din UE
Scholz: Germania oferă cel mai mare ajutor Ucrainei dintre toate ţările din UE
Cancelarul german Olaf Scholz a evidenţiat joi sprijinul ţării sale pentru Ucraina, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles, ...
ANAT susţine alături de patronatele din turism începerea anului şcolar 2023-2024 pe 18 septembrie
ANAT susţine alături de patronatele din turism începerea anului şcolar 2023-2024 pe 18 septembrie
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) se raliază demersului patronatelor de pe Litoral şi din Delta Dunării ...
Iohannis, despre Schengen: Continuăm discuţiile politice pe toate palierele. Voi merge în Bulgaria în următoarele săptămâni
Iohannis, despre Schengen: Continuăm discuţiile politice pe toate palierele. Voi merge în Bulgaria în următoarele săptămâni
 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România va continua discuţiile politice pentru aderarea la Schengen ...