Negocierile de la Moscova dintre marile puteri şi Iran, în impas

Negocierile dintre marile puteri şi Teheran privind controversatul program nuclear iranian continuau marţi la Moscova, fără ca părţile să înregistreze progrese sau să recurgă la concesii, dar încercând să prevină un eşec total al reuniunii începute luni în capitala rusă.
Economica.net - mar, 19 iun. 2012, 17:03
Negocierile de la Moscova dintre marile puteri şi Iran, în impas

„Negocierile s-ar fi încheiat cu un eşec, dar a apărut declaraţia comună a lui Vladimir Putin şi Barack Obama. În Mexic s-a afirmat că problema nucleară iraniană trebuie soluţionată pe cale diplomatică – un semnal direct negociatorilor de la Moscova că trebuie să caute o ieşire din situaţie”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Centrului rus pentru studierea Iranului contemporan, Radjab Safarov.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au cerut luni Iranului să-şi respecte „în totalitate” obligaţiile şi să demonstreze caracterul paşnic al programului său nuclear, în timp ce negocierile cu Teheranul stagnează.

Runda de consultări de la Moscova s-a întrerupt la ora locală 14,00 (15,00 ora României), dar grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), condus de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi delegaţia iraniană, reprezentată de Said Jalili, au convenit, în cele din urmă, să continue negocierile, considerate de comunitatea internaţională drept „ultima şansă pentru Iran”.

Potrivit directorului Centrului rus pentru studierea Iranului contemporan, Radjab Safarov, Occidentul şi-a propus ca la discuţiile de la Moscova să forţeze Teheranul să facă unele concesii, dar delegaţia iraniană îşi apără în continuare poziţia, argumentând că dezvoltă un program nuclear civil, la care are dreptul.

Teheranul consideră că, pe fondul embargoului impus de UE asupra importului de petrol iranian, orice concesie a sa ar fi interpretată de Occident drept „o slăbiciune” şi că marile puteri „vor folosi momentul pentru a-şi înăspri poziţiile”, a adăugat Radjab Safarov.

În opinia sa, principalul scop urmărit de Occident prin intensificarea presiunilor asupra Iranului este schimbarea regimului de la Teheran. „Pentru ca poporul iranian să rezolve singur această problemă /să înlăture actuala conducere/, trebuie creată atmosfera necesară, dată de o situaţie economică dificilă, de activizarea opoziţiei interne”, a explicat Safarov.

El a estimat că negocierile de la Moscova se vor încheia fără un rezultat concret, dar cu o declaraţie „că, în unele privinţe, părţile şi-au armonizat poziţiile, că negocierile vor continua”. „Negociatorii pot afirma că au nevoie de timp pentru a studia propunerile părţii iraniene, dar nu va exista un rezultat concret”, a adăugat Radjab Safarov.

Insuccesul negocierilor de Moscova ar putea antrena tensiuni pe piaţa financiară, ca urmare a riscului majorării preţului la petrol şi a pericolului unui conflict în Orientul Mijlociu, având în vedere că Israelul a ameninţat cu atacarea instalaţiilor nucleare ale Iranului, dacă dialogul diplomatic eşuează.

„Noi nu am venit la Moscova doar pentru discuţii. Am venit la Moscova pentru o decizie, dar considerăm că partea adversă nu este gata să ia o decizie”, le-a declarat jurnaliştilor un diplomat din delegaţia iraniană, sub protecţia anonimatului.

Iranul continuă să susţină că programul său nuclear are doar scopuri civile, dar marile puteri cer Teheranului să oprească îmbogăţirea uraniului la un nivel apropiat de cel necesar pentru obţinerea armei nucleare.

Poziţiile Iranului şi ale puterilor internaţionale la negocierile de la Moscova sunt dificil de reconciliat, declara luni ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...