Negocierile dintre Grecia şi creditori s-au blocat din cauza programului de privatizare

Economica.net
13 07. 2015
port_peireausnomarhia_67455000

Liderii zonei euro încă încearcă să ajungă la un acord, după 13 ore de negocieri în Bruxelles. Miniştrii de Finanţe din zona euro au propus duminică transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent extern. De asemenea, Eurogrupul doreşte implicarea FMI în orice program pentru Grecia, în timp ce autorităţile de la Atena se opun, scrie Agerpres.

În februarie, noul Guvern de la Atena anunţa îngheţarea privatizării activelor de stat, inclusiv a celor mai mari porturi ale ţării, Pireu şi Salonic. Creditorii internaţionali au cerut privatizări ale porturilor, companiilor de apă şi canalizare şi companiei de poştă, în schimbul asistenţei.

Euro s-a depreciat, luni, la 1,1090 dolari apoi s-a redresat uşor, la 1,1130 dolari, după ce au apărut zvonuri că BCE a acceptat ca Grecia să amâne plata datoriei de 3,5 miliarde euro, termenul limită fiind 20 iulie.

Alte surse susţin că un proiect de compromis pentru a menţine Grecia în zona euro a fost pus pe masă de cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, François Hollande, premierul elen, Alexis Tsipras, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi va fi supus spre aprobare tuturor liderilor din zona euro.

Săptămâna trecută, BCE a anunţat că menţine linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel restricţionat şi va înăspri condiţiile de acordare a finanţării, majorând garanţiile solicitate în schimbul fondurilor. Decizia BCE va limita opţiunile autorităţilor de la Atena.

În prezent, finanţarea de urgenţă oferită de BCE băncilor elene este limitată la 89 de miliarde de euro.