Negocierile dintre KMG International şi sindicatele de la rafinăria Petromidia s-au încheiat cu un acord

KMG International, Rompetrol Rafinare şi reprezentanţii sindicatelor din cadrul rafinăriei Petromidia au ajuns, joi, la un acord, după mai multe runde de negocieri pe marginea Contractului Colectiv de Muncă, iar toate procesele de lucru se efectuează în condiţii normale, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 23 iun. 2016, 18:01
Negocierile  dintre KMG International şi sindicatele de la rafinăria Petromidia s-au încheiat cu un acord

‘Compania informează publicul şi partenerii că toate procesele de lucru sunt efectuate în condiţii normale şi operaţiunile de rafinare nu au fost afectate în timpul perioadei dialogului cu privire la viitorul statut al Contractului Colectiv de Muncă. Rezultatele pozitive ale discuţiilor au fost obţinute într-o perioadă dificilă pentru Grup şi pentru Rompetrol Rafinare, în contextul deciziilor luate de autorităţile române privind sechestrul asupra activelor, dar KMG International continuă să acţioneze ca o entitate responsabilă faţă de angajaţii săi, un investitor de încredere în economia românească şi pentru comunităţile din România’, afirmă KMG International, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în prezent, KMG International, Rompetrol Rafinare şi sindicatele sunt în acord cu privire la etapele viitoare necesare pentru a susţine operaţiunile rafinăriei şi pentru a asigura operaţiunile companiei şi Grupului în viitor, ‘cu beneficii pentru ambele părţi, pentru dezvoltarea afacerii şi pentru oamenii săi’.

‘Grupul a demonstrat pe parcursul anilor beneficiile aduse economiei româneşti – asigurarea de locuri de muncă pentru mai bine de 5.000 de oameni în România, precum şi contribuţii la bugetul de stat de peste 12 miliarde dolari în ultimii şapte ani şi beneficii operaţionale pentru 3.500 de parteneri şi furnizori,’ se spune în comunicatul respectiv.

Peste 300 de salariaţi ai rafinăriei Petromidia au refuzat, joi, să intre în tura de dimineaţă, declanşând un protest spontan pe platforma petrochimică de la Năvodari, pentru a susţine solicitările sindicale de majorare a salariului.

‘Oamenii sunt supăraţi pentru că administraţia a refuzat propunerile avansate de noi încă din noiembrie 2015, pentru majorarea salariului. Pe fondul creşterii productivităţii, al creşterii profitului, sindicatul a solicitat, noi am solicitat o creştere salarială de 13%, de la 1 ianuarie 2016, având în vedere că nu au mai fost acordate creşteri salariale reale din 2010. Oferta administraţiei KazMunayGas a fost o creştere salarială de 2-3%, adică 125 de lei la salariul brut, începând cu data de 1 octombrie. Am făcut apel la reluarea negocierilor, dar ultimul mesaj transmis de administraţie a fost că oferta avansată va fi retrasă dacă nu încheiem rapid Contractul Colectiv de Muncă şi astfel s-a ajuns la acest protest spontan’, a declarat, pentru AGERPRES, Petre Tancău, liderul Sindicatului Liber ‘Petrochimistul’.

Protestele spontane de joi dimineaţă de pe platforma Petromidia nu au pus în pericol operaţiunile de producţie, care se desfăşoară în condiţii de siguranţă, se arată într-un comunicat al Grupului KMG International.

‘Grupul asigură publicul şi partenerii de afaceri că operaţiunile rafinăriei se desfăşoară în mod normal, în condiţii de siguranţă şi că protestele spontane nu au pus în pericol operaţiunile de producţie. Dar în acelaşi timp, KMG International consideră că este necesar să sublinieze faptul că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (de a menţine sechestrul instituit de DIICOT în mai 2016 – n.r.) ar putea afecta pe termen mediu şi lung planurile de dezvoltare şi investiţii ale grupului în România’, se subliniază în comunicat.

Deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, Grupul KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 12 pieţe principale. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an şi cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi unicul producător de bitum si hexan, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL şi şase depozite.

Nivelul total al investiţiilor realizate de KMG International în România din 2007 şi până în prezent se ridică la patru miliarde de dolari (inclusiv valoarea achiziţiei).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...