Negocierile privind construirea unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă sunt în derulare

Negocierile dintre Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţionala pentru Energie din China cu privire la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt în derulare, iar rezultatul va fi anunţat la momentul finalizării acestora, a menţionat, vineri, într-un comunicat de presă, Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, ca reacţie la declaraţia senatorului social-democrat Nicolae Moga, care menţiona că un contract între România şi China pe acest proiect va fi parafat în luna mai.
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 20:24
Negocierile privind construirea unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă sunt în derulare

‘În acest moment, pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se desfăşoară un amplu proces de analiză şi negociere, în baza Memorandumului de înţelegere între Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţionala pentru Energie din China, semnat în noiembrie 2013, în urma căruia partea chineză va lua o decizie asupra implicării în realizarea proiectului. Vom anunţa rezultatele şi condiţiile unui potenţial contract la momentul finalizării acestui proces. Declaraţia senatorului Nicolae Moga reprezintă o poziţie personală’, se arată în punctul de vedere al Departamentului pentru Energie.

Vineri, vicepreşedintele Senatului României, social-democratul Nicolae Moga, a declarat la Constanţa că negocierile purtate în prezent de autorităţile române şi chineze privind finalizarea lucrărilor de construire a unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear-Electrică (CNE) Cernavodă (sud-est) vor fi finalizate prin încheierea, în luna mai, a unui contract în acest sens, partea chineză investind peste 5 miliarde de euro.

Senatorul PSD a declarat, pentru AGERPRES, că ‘treaba este hotărâtă, se lucrează la contract’.

‘Chinezii vor avea în acest proiect 51% din acţiuni şi noi românii, 49%. Ei vin cu investiţii, cu echipamente, contribuţia părţii chineze va fi în jur de 5,4 miliarde de euro, negociază cei de la Ministerul Energiei. (…) Este foarte important că nu vor veni să lucreze chinezii, vor lucra tot românii, se vor dezvolta între 50.000 şi 80.000 de locuri de muncă, pe o perioadă care se va stipula în contract, probabil 3 – 5 ani. (…) Ei au început de mult negocierile, de când a fost premierul Chinei în România. Au lăsat specialiştii lor aici care negociază cu specialiştii noştri şi, la sfârşitul lunii mai, se va finaliza contractul, care va fi dat publicităţii’, a spus Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, lucrările la reactoarele 3 şi 4 sunt realizate în proporţie de circa 18%, ele fiind sistate imediat după 1990.

Vicepreşedintele Senatului a menţionat că, prin unităţile 1 şi 2, centrala de la Cernavodă, care funcţionează pe baza sistemului canadian tip Candu, este ‘printre primele zece din lume ca fiabilitate, profit şi ca siguranţă’.

Senatorul PSD a afirmat că, prin punerea în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, sistemul naţional energetic va avea un plus de 1.500 megawaţi, ceea ce înseamnă independenţă energetică.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
19.371 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 48 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore
Un număr de 19.371 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore , cu 278 ...
Aproape 2.000 de medici italieni au fost suspendați pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19
Aproape 2.000 de medici italieni au fost suspendați pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19
Aproape 2.000 de medici şi dentişti din Italia au fost suspendaţi din activitate vineri pentru că au refuzat să se vaccineze ...
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale ...
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, ...