Nelu Iordache, administratorul Romstrade, acuzat de deturnare de fonduri și judecat în arest la domiciliu

Omul de afaceri Nelu Iordache va fi judecat în stare de arest la domiciliu, a decis definitiv miercuri Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privind deturnarea de fonduri europene pentru lucrări la tronsonul din autostrada Nădlac-Arad.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 20:57
Nelu Iordache, administratorul Romstrade, acuzat de deturnare de fonduri și judecat în arest la domiciliu

CAB a admis astfel solicitarea de înlocuire a măsurii preventive, după ce instanţa inferioară i-a respins cererea de mai multe ori.

Nelu Iordache se află în detenţie din 2 decembrie 2012, când Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă, măsură prelungită succesiv de instanţa de judecată.

În 26 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru: schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credinţă a creditului societăţii (3 acte materiale), delapidare cu consecinţe deosebit de grave (136 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (20 acte materiale de instigare şi 7 de autorat), fals în înscrisuri sub semnătură privată (35 de acte materiale din care 20 de acte materiale de autorat şi 15 acte materiale de instigare), două infracţiuni de spălare de bani şi două de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, toate faptele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că inculpatul Iordache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de peste 31,5 milioane lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

‘SC Romstrade SRL era societate lider al Asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL ce a încheiat contractul cu CNADNR SA. Suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR SA a fost utilizată în realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar. Concret, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi în alte scopuri’, susţin procurorii.

DNA arată că aceşti bani au fost folosiţi pentru achitarea a unor datorii în valoare de peste 9, 7 milioane lei ale societăţilor în care inculpatul era direct interesat, între care o companie de transport aerian, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

De asemenea, s-a constatat retragerea în numerar a sumei de aproape 9,9 milioane lei cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele SC Romstrade SRL.

În perioada iunie 2011 – noiembrie 2012, în calitate de administrator, Nelu Iordache şi-a însuşit în mod nelegal suma de aproximativ 80 milioane lei, semnând pentru crearea unei aparenţe de legalitate, personal sau prin împuternicit, un număr de 136 de dispoziţii de plată potrivit cărora ridicările de numerar constituie avans pentru achiziţia de terenuri.

DNA menţionează că o parte din aceşti bani, şi anume suma de aproximativ 9,9 milioane lei, proveneau din avansul obţinut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrăzii Nădlac – Arad.

 

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...