1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Nemţii cumpără un mare parc eolian din Dobrogea

STEAG AG, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania, cumpără parcul eolian Crucea Nord, din Dobrogea, aflat încă la stadiul de proiect. Vânzătorul este Monsson Group, una dintre companiile-pioner în energia regenerabilă din România.

14 mai, 2012 | ECONOMICA.net

Monsson Group, dezvoltator privat de parcuri eoliene cu un portofoliu de proiecte cu o capacitate totală de 2.400 MW, anunţă vânzarea proiectului eolian Crucea Nord de 108 MW din judeţul Constanţa către STEAG GmbH, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania.

STEAG va investi în total circa 200 de milioane de euro în acest proiect eolian, care va fi echipat cu  36 de turbine Vestas, cu o putere de 3 MW fiecare. Electricitatea produsă aici  va fi evacuată către o nouă staţie de transformare, situată în apropiere de localitatea Stupina, care se va conecta la reţeaua de înaltă tensiune a Transelectrica. Noua  staţie va simplifica  accesul la reţea şi pentru alte viitoare parcuri eoliene ce vor apărea în această zonă.

“De zece ani, STEAG este activ pe piaţa din  România în calitate de dezvoltator de proiecte şi furnizor de servicii de inginerie. Cu proiectul Crucea Nord, ne extindem «know-how-ul » în industria energiei eoliene,” explică Daniel Vosswinkel, care este, de asemenea, responsabilul STEAG GmbH pentru dezvoltarea proiectelor majore din domeniul regenerabilelor. STEAG este al cincilea cel mai mare producător de energie din Germania

Proiectul Crucea Nord urmează să devină operaţional până la finele anului viitor şi să înfiinţeze indirect în jur de 100 de locuri de muncă. Atunci când construcţia noului parc eolian va fi terminată, acesta va produce electricitate curată pentru circa 200.000 de gospodării din România şi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 300.000 de tone pe an. Proiectul Crucea Nord este la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de portul Constanţa, va face parte dintr-un complex eolian mai mare, ce va avea o capacitate totală de cel puţin 600 MW.

Grupul STEAG este implicat în generarea de energie de aproape 75 de ani. În 2011, STEAG a generat vânzări de 3,1 miliarde de euro şi un EBITDA  de 491de milioane de euro, având 5.800 de angajaţi. Grupul operează 11centrale electrice şi peste 200 de unităţi de distribuţie a energiei din surse regenerabile, ocupându-se şi de alimentarea cu energie şi căldură, atât pentru clienţii industriali, cât şi pentru alte tipuri de consumatori. Grupul are în prezent o capacitate totală instalată de aproximativ 9.400 MW în întreaga lume, incluzând peste 7.700 MW în Germania şi trei centrale electrice în Columbia, Turcia şi Filipine.

Înființat în 1997, Monsson Group s-a orientat spre energiile regenerabile încă din 2004 și a devenit rapid unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian din România, ajungând să dețină în prezent un portofoliu de peste 2,4 GW, din care proiecte însumând mai mult de 850 MW au fost deja vândute către companii precum CEZ, OMV Petrom,  ButanGas sau STEAG. Monsson Group a dezvoltat și a vândut cu succes către CEZ cea mai mare fermă eoliană de pe uscat din Europa, Fântânele - Cogealac de 600 MW, din care 400 MW sunt deja în operare, proiectul urmând să fie finalizat în 2012. Firma este deţiniută de familia Muntmark.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO