Nemţii de la Salzgitter vrea să preia activele ArcelorMittal din Luxemburg şi Belgia

Producătorul german de oţel Salzgitter a depus o ofertă pentru preluarea unor unităţi din Luxemburg şi Belgia, care sunt scoase la vânzare de ArcelorMittal, în vederea obţinerii aprobării Uniunii Europene pentru achiziţionarea oţelăriei Ilva, din sudul Italiei, contra sumei de 1,8 miliarde de euro, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 17 iul. 2018, 09:38
Nemţii de la Salzgitter vrea să preia activele ArcelorMittal din Luxemburg şi Belgia

Sunt vizate două linii de laminare la rece şi facilităţile unde se produc oţel şi cositor din Dudenlange (Luxemburg) şi Liege (Belgia).

Săptămâna trecută, ministrul italian al Industriei, Luigi Di Maio, a avertizat că se aşteaptă la o propunere ‘mult mai bună’ de la ArcelorMittal privind locurile de muncă şi protecţia mediului la cea mai mare oţelărie din Europa, Ilva.

Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar Luigi Di Maio a anunţat amânarea tranzacţiei până pe 15 septembrie.

‘Planul privind locurile de muncă şi protecţia mediului nu este satisfăcător. Ne aşteptăm de la ArcelorMittal la propuneri care să fie mult mai bune’, a declarat ministrul italian al Industriei, după o întâlnire cu reprezentanţii companiei şi ai sindicatelor.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi îl furniza producătorilor auto, de echipamente electrice şi constructorilor de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind încă 2,3 miliarde de euro pentru modernizare şi tehnologii ecologice. În schimb, ar urma să fie concediaţi 5.500 din cei 14.000 de angajaţi, până în 2023.

În mai, ArcelorMittal a angajat grupul american Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona până la sfârşitul lui 2018 vânzarea de active, răspunzând astfel îngrijorărilor UE în materie de concurenţă în cazul tranzacţiei prin care ArcelorMittal va achiziţiona oţelăria Ilva, din sudul Italiei, contra sumei de 1,8 miliarde de euro. Comisia Europeană a aprobat tranzacţia, dar a precizat că această aprobare este condiţionată de ‘vânzarea unui pachet extins de active’ pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa în beneficiul consumatorilor şi companiilor.

De altfel, ArcelorMittal s-a oferit încă din aprilie să vândă unităţil: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle, decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul din Liege, Belgia, pentru a răspunde îngrijorărilor UE în materie de concurenţă.

Analiştii băncii de investiţii Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor scoase de vânzare se situează între 752 şi 940 de milioane de dolari, iar unitatea din Galaţi – cea mai mare oţelărie din România, cu aproximativ 5.600 de angajaţi – reprezintă cea mai mare parte a acestor active.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
Podul peste Someş – Bode: Un obiectiv strategic, ce trebuie finalizat urgent
Podul peste Someş – Bode: Un obiectiv strategic, ce trebuie finalizat urgent
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la Satu Mare, că podul peste Someş trebuie dat în trafic în acest an, iar varianta de ocolire a municipiului, din care şi acest pod......
Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore
Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore
La summit-ul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice din aprilie 2009, de la Strasbourg/Kehl, statele aliate au admis importanţa ...
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 ...
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...