Olandezii de la Spar au ratat din nou în România. Se pregătesc pentru al doilea faliment

Economica.net
08 01. 2013
spar_17419800

Un nou eşec pe piaţa autohtonă pentru olandezii de la Spar. Nu a trecut nici măcar un an şi jumătate de când franciza Spar a fost preluată de familia Butum din Braşov, prin intermediul societăţii  Retail D&I, şi problemele financiare au început să fie stringente. În primăvara anului trecut anunţau deschiderea a 10 magazine în Braşov şi Sfântu Gheorge şi rebrenduirea a 11 unităţi Gostat şi Aprozar operate de societate, dar bilanţul finalului de an 2012 arată cu totul altfel. Retailerul mai avea doar 3 unităţi din 8 câte reuşiseră să inaugureze pe parcursul anului, potrivit Biz Braşov.

La un pas de faliment

Pe lângă faptul că a trebuit să închidă din magazinele neperformante, operatorul magazinelor Spar din România a început să acumuleze datorii atât faţă de stat, cât şi către furnizori şi angajaţi. Mai mult, în luna noiembrie a anului trecut Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, în calitate de creditor, a cerut în instanţă insolvenţa Retail D&I 2011 pentru a-şi putea recupera datoriile. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 8 ianuarie 2013, dar cauza s-a amânat până pe 12 martie pentru citarea debitoarei.

Vânzări mai mici ca în Nigeria

Potrivit datelor Spar International, în 2011 magazinele din ţara noastră au înregistrat cele mai slabe vânzări din grup. Cele 7 magazine Spar din România au generat vânzări în valoare de 10 milioane de euro, mult sub performanţele unităţilor din alte state. Spre exemplu, în Nigeria, unde Spar opera în 2011 doar 2 magazine, vânzările au totalizat 22,1 milioane de euro, iar în Mauritius unde olandezii operează 8 magazine vânzările s-au cifrat la 22 de milioane de euro.

Fără director general

Mai mult, în septembrie anul trecut, compania şi-a ierdut şi directorul general, numit la începutul aceluiaşi an. „Am plecat pentru că nu şi-au onorat plăţile către mine şi către furnizori conform contractelor semnate. Eu am de recuperat aproximativ 52.000 de lei, iar către furnizori datoriile sunt foarte mari. De asemenea, din informaţiile mele, există sume neachitate şi către francizorul din Olanda”, a declarat pentru ECONOMICA.NET fostul director general al societăţii, Marinică Pătrăşescu. Acesta susţine că a consultat un avocat şi împreună cu acesta va decide ce soluţie va adopta pentru a-şi recupera banii.

Istoria unui eşec

Spar a intrat în România pentru prima dată în 2005, printr-o licenţă de operare acordată fraţilor Adrian şi Floarea Cuc, deţinătorii unuia dintre cei mai mari distribuitori de bunuri de larg consum din ţară, Astral Impex. Primul magazin a fost inaugurat un an mai târziu la Arad, în urma unei investiţii de aproximativ 1,5 milioane de euro. Unitatea avea o suprafaţă totală de 720 de metri pătraţi, dintre care spaţiul de vânzare se cifra la 550 de metri pătraţi. Prima poveste a Spar pe plan local nu avea să dureze decât patru ani, pentru că în 2009, Spar SRL, societatea care opera lanţul ce ajunsese la 20 magazine, a intrat în faliment.    Societatea avea în 2008 o cifră de afaceri de aproximativ 44 de milioane de euro , fiind una dintre cele mai mari reţele de retail din România.

Doi ani mai târziu, sigla Spar a apărut din nou în ţara noastră, de data aceasta în Braşov şi cu un alt operator. Retail Center Association (RCA, o asociaţie non-profit din Braşov, a devenit din octombrie 2011 master francizor al retailerului Spar International şi tot atunci RCA a oferit mai departe franciza companiei Retail D&I Braşov deţinută de Butum Daniel Marius cu 50% dintre acţiuni şi Butum Loredana Ionica.

Spar este unul dintre cele mai puternice branduri de retail din Europa şi a fost lansat în Olanda în anul 1932 de către un comerciant local, Adriaan Van Well. În 2011, compania care operează patru formate de magazine (Spar, Eurospar, Spar Express şi Interspar) a avut la nivel internaţional vânzări de 1,36 de miliarde de euro. Lanţul de retail operează 12.124 de magazine în 36 de ţări ale lumii.

Până la publicarea acestui articol, oficialii Retail D&I 2011 nu ne-au oferit niciun punct de vedere.