Nemulţumiţi că nu primesc salarii compensatorii, disponibilizaţii Termica SA încep protestele

Cei 240 de disponibilizaţi ai societăţii de termoficare Termica SA Suceava sunt nemulţumiţi că nu sunt fonduri să primească salariile compensatorii, conform contractului colectiv de muncă, şi nici bani pentru venitul de compensare pentru disponibilizări colective, motiv pentru care încep protestele.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 16:03
Nemulţumiţi că nu primesc salarii compensatorii, disponibilizaţii Termica SA încep protestele

Preşedintele sindicatului Prometeu din Termica SA, Iordănel Secrieru, a declarat, luni, după o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene, că cei 240 de disponibilizaţi vor protesta, marţi, în faţa Palatului Administrativ din Suceava faţă de situaţia în care se află şi că se aşteaptă ca la protest să participe şi angajaţi ai Termica SA, societate aflată în prezent în insolvenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că disponibilizaţii ar fi trebuit să primească salarii compensatorii din partea societăţii, dar că banii pe care municipalitatea i-a virat în conturile Termica SA pentru aceste plăţi au fost folosiţi pentru achiziţionare de certificate CO2. Secrieru a arătat că în cadrul întrunirii de luni autorităţile locale l-au întrebat pe directorul Termica de ce a folosit banii pentru achiziţonarea de certificate CO2 şi nu i-a folosit pentru plăţile compensatorii, acesta arătând că AGA şi CA din Termica au dispus modul în care se fac plăţile.

Totodată, liderul sindical a arătat că persoanele disponibilizate sunt nemulţumite că nu li se asigură nici venitul de completare, potrivit legislaţiei în cazul concedierilor colective, şi că în acest sens autorităţile judeţene ar urma să facă demersuri la Guvern pentru asigurarea fondurilor după rectificarea bugetară.

Secrieru a spus că persoanele disponibilizate vor participa, marţi, la un protest în faţa Palatului Administrativ, menţionând că autorităţile nu au aprobat mitinguri pe durata a cinci zile, aşa cum au cerut, pe motiv că piaţa respectivă nu poate fi blocată pe timp îndelungat.

Consiliul Local Suceava a aprobat în şedinţa din luna mai planul de restructurare al societăţii, care prevede disponibilizarea a 295 de angajaţi, care vor primi salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă, din cei 569 ai societăţii. Salariaţii care au rămas în societate se ocupă de activităţi de distribuţie şi de asigurarea serviciilor de furnizare a apei calde menajere până când va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului, care este construită de Adrem Invest.

Autorităţile locale anunţaseră iniţial că angajaţii Termica SA ce vor fi disponibilizaţi în baza programului de restructurare vor beneficia de salarii compensatorii totalizând 11 milioane de lei din fondurile societăţii, iar alte 7,3 milioane de lei, reprezentând compensaţii suplimentare, vor fi alocate prin Hotărâre de Guvern, ca măsură de protecţie socială pentru persoane disponibilizate în urma unor concedieri colective.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că Primăria Suceava şi-a făcut datoria faţă de Termica SA şi că în acest an a plătit 29,5 milioane de lei pentru stingerea datoriilor faţă de firma de termoficare.

Tribunalul Suceava a decis, la mijlocul lunii iunie, deschiderea procedurii de insolvenţă a Termica SA Suceava la cererea formulată de directorul general şi administrator al societăţii, Ovidiu Dumitrescu.

Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

În prezent, Termica SA produce apă caldă menajeră în cazanele de abur fierbinte care funcţionează pe gaz natural, după ce de la sfârşitul iernii centrala electrotermică a societăţii a fost închisă.

Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.

Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu în Africa, unde ar putea lucra împreună cu companiile turceşti, a......
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...