NEPI: Ne extindem în regiune. România rămâne principala ţintă – 500 mil. euro până în 2016

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) se va extinde în Serbia, Ungaria, Slovenia şi Bulgaria, unde va face prima achiziţie în lunile următoare, însă piaţa românească va rămâne principala ţintă, cu investiţii programate de 500 milioane euro până în 2016.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 09:01
NEPI: Ne extindem în regiune. România rămâne principala ţintă - 500 mil. euro până în 2016

„În următoarele luni vom face şi prima investiţie în afara României. Ne uităm la Serbia, Ungaria, Slovenia şi Bulgaria, în special la capitale şi la proiecte de retail foarte bune. Asta nu înseamnă că încetinim ritmul de investiţii din România. România rămâne ţinta noastră principală şi preferată, fiind piaţa cu cel mai mare potenţial. Estimăm că în următorii trei ani vom investi circa jumătate de miliard de euro în România, ceea ce este bine atât pentru noi, cât şi pentru piaţă”, a declarat Martin Slabbert, preşedintele executiv al NEPI.

Fondul sud-african de investiţii a investit de la înfiinţare, în 2007, aproape exclusiv în proiecte imobiliare din România, unde are în prezent active evaluate la peste 600 de milioane de euro. NEPI mai deţine un portofoliu nesemnificativ de active imobiliare, birouri şi retail în Germania.

Fondul a atras luni 700 milioane ranzi sud-africani (59 milioane euro), printr-o majorare de capital derulată în decurs de câteva ore şi la care au participat doar anumiţi investitori, în condiţiile în care suma vizată la începutul operaţiunii era de aproximativ 500 milioane ranzi sud-africani (circa 42,5 milioane euro).

Slabbert spune cei mai importanţi investitori din România care au participat la această majorare de capital sunt fondurile Aviva Investors şi Raiffeisen Asset Management şi că cea mai mare sumă a fost subscrisă de un fond din Africa de Sud.

Întrebat dacă va utiliza banii din majorarea de capital pentru investiţiile programate în pieţele externe României, Slabbert a menţionat că vor fi necesare fonduri suplimentare.

„Va trebui să strângem mai mulţi bani, pentru că vrem să cumpărăm proiecte mari pentru care vom avea nevoie de fonduri semnificative”, a spus Slabbert.

NEPI a înregistrat anul trecut venituri din chirii şi exploatare de peste 40 milioane de euro, în creştere cu 25% şi un profit net de 33,1 milioane de euro, cu 76% mai mare decât în 2011.

Fondul a cumpărat în 2012 proiectul de birouri City Business Center din Timişoara, un lot pentru dezvoltarea unui alt parc de afaceri în Cluj, terenuri pentru construcţia unor centre comerciale în Braşov, Galaţi şi Bucureşti (Vulcan), iar pe finalul anului a deschis alături de Carrefour Property centrul comercial Ploieşti Shopping City. Proiectele din Timişoara şi Ploieşti, precum şi atragerea în proiectul Promenada Brăila a retailerilor C&A şi H&M au contribuit la creşterea încasărilor companiei, care şi la începutul acestui an este la fel de implicată în investiţii. Cea mai recentă achiziţie a fost realizată în acest an, NEPI cumpărând proiectul de birouri The Lakeview pentru 62 milioane de euro.

Pentru acest an NEPI vrea să înceapă proiectul din Bucureşti, de pe platforma Vulcan, pentru care a obţinut PUZ în luna decembrie a anului trecut, şi în urmă cu mai mult de o lună a anunţat că a început organizarea de şantier pentru proiectul de birouri din Cluj. Totodată, compania intenţionează să dezvolte mici galerii comerciale în apropierea a cinci magazine Kaufland, două dintre acestea urmând a fi poziţionate lângă unităţile din Alexandria şi Sfântu Gheorghe. Prima galerie de acest gen va fi deschisă la Alexandria în următoarea lună.

Pe lângă acestea, NEPI mai deţine un proiect de retail la Piteşti.

„Dacă iau în calcul cât am plătit şi ce am primit pe banii respectivi, proiectul din Piteşti este cea mai de succes investiţie a NEPI în România până acum”, a adăugat Slabbert.

Fondul a plătit 21 de milioane de euro pentru Iris Shopping Center din Ploieşti, dezvoltat de grupul Avrig 35. Proiectul a fost extins, iar anul trecut Auchan a cumpărat de la Fond spaţiul de 18.300 metri pătraţi pe care în ocupa prin închiriere, tranzacţie de peste 28 milioane de euro.

Investiţiile fondului în România ar fi semnificativ mai mari dacă dezvoltatorii ar fi acceptat ofertele NEPI. Printre proiectele ofertate, Slabbert a nominalizat AFI Cotroceni din Bucureşti, dar şi cele două mall-uri din Cluj-Napoca, Polus Center şi Iulius Mall.

NEPI este primul fond de investiţii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucureşti, pe segmentul de piaţă creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) şi de la Londra, pe segmentul AIM.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile NEPI la Bursa de la Bucureşti a fost realizată vineri, la preţul de 24 lei, în scădere cu 4%. Anterior, acţiunile NEPI au mai fost tranzacţionate pe 27 martie, la preţul de 25 lei.

Calculată la cotaţia de vineri, capitalizarea bursieră a NEPI este de 3,551 miliarde lei (811 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...