NEPI preia imobilul The Lakeview de la Patriciu şi firma AIG/Lincoln pentru 61,7 milioane euro

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investements va plăti 61,7 milioane de euro, inclusiv datorii bancare, pentru achiziţia imobilului de birouri The Lakeview de la compania americană AIG/Lincoln şi omul de afaceri Dinu Patriciu.
Economica.net - lun, 18 feb. 2013, 14:23
NEPI preia imobilul The Lakeview de la Patriciu şi firma AIG/Lincoln pentru 61,7 milioane euro

„NEPI, prin intermediul subsidiarelor sale NE Property Cooperatief şi NEPI Investment Management a încheiat un acord pentru achiziţia acţiunilor BVB Real Estate şi a drepturilor acţionarului AIG/Lincoln Lakeview şi pentru preluarea datoriei bancare înregistrată de BVB Real Estate către MKB Bank Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag”, se arată într-un comunicat al NEPI transmis Bursei de Valori Bucureşti.

The Lakeview are o suprafaţă totală închiriabilă de 25.564 de metri pătraţi şi 485 de locuri de parcare, fiind localizat în zona Floreasca Barbu-Văcărescu, în nord-estul Bucureştiului.

Clădirea este ocupată în totalitate de chiriaşi precum Alcon, Colgate-Palmolive, Huawei, Philips, PwC şi Royal Bank of Scotland.

„Preţul total de achiziţie a acţiunilor şi a drepturilor acţionarilor BVB Real Estate (firmă care deţine proiectul, n.r.), luând în calcul şi preluarea datoriei bancare, este de aproximativ 61,7 milioane euro, care va fi decontat în numerar. Data efectivă a tranzacţiei este 1 ianuarie 2013”, se arată menţionează în comunicat.

Se preconizează ca tranzacţia să fie finalizată înainte de 30 iunie 2013.

Vânzătorul este în proces de schimbare a formei juridice a societăţii BVB Real Estate, de la o societate cu răspundere limitată într-o societate pe acţiuni, un proces care necesită, printre altele, avizul MKB Bank Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag, finanţatorul proiectului.

„Tranzacţia este supusă unor condiţii precedente, precum aprobarea în scris de către MKB Bank Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag a contractului de cumpărare, a tranzacţiei; vânzătorul şi cumpărătorul trebuie să obţină de la Consiliul Concurenţei din România o decizie de neobiecţiune; finalizarea procesului de schimbare a formei juridice a societăţii BVB Real Estate”, se menţionează în comunicat.

Potrivit datelor NEPI, chiria medie în clădirea de birouri este de 16,07 euro/mp/lună, valoare de piaţă a The Lakeview fiind de 63,3 milioane de euro. La data de 31 decembrie 2012, BVB Real Estate a înregistrat un câştig consolidat net din chirie de aproximativ 4,6 milioane euro, cheltuieli administrative de aproximativ 1,6 milioane euro şi o cheltuieli cu dobânda aferentă creditelor bancare externe de aproximativ 2 milioane euro. Astfel, BVB Real Estate a raportat un profit brut consolidat de un milion euro.

The Lakeview a fost deţinută anterior tranzacţiei de Dinu Patriciu Global Servi­ces, divizia imobiliară a omului de afaceri Dinu Pa­triciu, şi compania de dez­voltare imobiliară americană AIG Lincoln.

Pentru realizarea proiectului Lakeview, dezvoltatorii au contractat în 2007 un împrumut de circa 40 de milioane de euro de la MKB Bank Budapesta. Proiectul a fost iniţiat de AIG Lincoln şi fondul de investiţii Fabian pe un teren de 4.600 de metri pătraţi situat la intersecţia străzilor Barbu Văcărescu şi Fabrica de Glucoză. Patriciu a devenit acţionar la finalul anului 2008, când a pre­luat con­tro­lul asupra Fa­bian, fond care deţinea 50% din proiect.

NEPI este la a doua achiziţie în zona Floreasca-Barbu Văcărescu, în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu, cea mai activă din Capitală în ultimii ani din punct de vedere al dezvoltării şi tranzacţiilor imobiliare, după ce a plătit la sfârşitul anului 2010 circa 100 de milioane de euro pentru achiziţia centrului de afaceri Floreasca Business Park, cu o suprafaţă închiriabilă de 36.000 de metri pătraţi.

New Europe Property Investments plc este un fond de investiţii având ca şi scop achiziţia şi/sau dezvoltarea de clădiri de birouri, centre comerciale şi proprietăţi industriale, în principal în România, unde grupul este activ încă de la înfiinţare, în 2007.

Printre cele mai recente activităţi de investiţie şi dezvoltare ale grupului se numără centrul comercial Ploieşti Shopping City, dezvoltat în parteneriat cu Carrefour Property, proiect care a fost inaugurat în luna noiembrie a anului trecut, Piteşti Retail Park, Promenada Mall din Braila, iar pe partea de birouri, Floreasca Business Park, precum şi City Business Centre Timişoara care a fost achiziţionat de grup în februarie 2012. Activele fondului în România erau estimate la finele anului trecut la 658,5 milioane de euro, care au generat venituri din chirii de 40 milioane de euro.

Fondul este listat pe piaţa principală a Bursei de Valori din Johannesburg (Africa de Sud), pe segmentul AIM al London Stock Exchange şi la Bursa de Valori Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...