NEPI Rockcastle a primit o finanțare verde de 387 milioane de euro de la IFC

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a intrat într-un acord cu Corporația Financiară Internațională (IFC) pentru o finanțare verde în valoare de 387 de milioane de euro, au anunțat ambele entități.
Andrada Ghira - mar, 02 ian. 2024, 18:55
NEPI Rockcastle a primit o finanțare verde de 387 milioane de euro de la IFC

Facilitatea senior negarantată este structurată ca un împrumut verde cu caracteristici legate de sustenabilitate, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea eficienței energetice a proprietăților din portofoliul NEPI Rockcastle.

Creditul este scadent în ianuarie 2029 și va fi plătit în primul trimestru din 2024. Finanțarea a fost asigurată la prețuri competitive în condițiile actuale de piață, a mai anunțat dezvoltatorul. Creditul a fost contractat pentru a acoperi viitoarea rambursare a obligațiunilor scadente în noiembrie 2024.

Tot luna trecută, NEPI Rockcastle a extins o facilitate de credit revolving în valoare de 150 milioane de euro de la Deutsche Bank, Citi și HSBC. Noul termen este ianuarie 2027. Valorea disponibilă este de 570 de milioane de euro, iar Grupul are în vedere adăugarea altor 50 de milioane de euro în următoarele 12 luni.

Alte două facilități de finanțare, asigurate pentru proiectele Forum Liberec și Galeria Warminska, și care erau de rambursat în 2024 au fost extinse pentru decembrie 2030, respectiv martie 2029.

Noua facilitate de creditare de la IFC și extinderile menționate nu influențează gradul de îndatorare al companiei, care va fi în jur de 33% pentru finele lui 2023.

Dezvoltatorul se așteaptă ca venitul net operațional înregistrat în 2023 să fie cu peste 20% mai mare față de cel din 2022, pe fondul unor chirii mai mari. Până la finele lunii octombrie, vânzările retailerilor din malluri au fost cu 13% mai mari față de aceeași perioadă din 2022.

În primăvara anului trecut, NEPI Rockcastle a mai primit o finanțare verde în valoare de 200 de milioane de euro de la Erste și Raiffeisen, pentru Mega Mall și Promenada Sibiu. 

Anul trecut, NEPI Rockcastle a deschis mallul Promenada din Craiova, o investiție de 136 de milioane de euro. 

Mallul a fost vizitat în prima zi de peste 55.000 de oameni, iar în primul weekend de peste 100.000 de vizitatori.

Compania are un stoc de dezvoltări în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii ani.

NEPI Rockcastle (NRP.AS) (JSE.NRP) este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale cotat la bursă din Europa Centrală și de Est, deținând un portofoliu de retail de peste 2.000.000 mp în nouă țări din Europa Centrală și de Est: România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Bulgaria, Ungaria, Croația, Republica Cehă, Serbia și Lituania. Creșterea sa este susținută de un program de dezvoltare de 677 de milioane de euro, însoțit de achiziții, cele mai recente fiind Forum Gdansk Shopping Centre (Gdansk) și Copernicus Shopping Centre (Torun), ambele localizate în Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...