Dany, NEPI Rockcastle: Piața în Vest e saturată, retailerii de acolo se uită la România. Când ești Primark sau orice alt mare brand și vrei să crești în regiune, bați la ușa noastră

Ridicarea tuturor restricțiilor de la sfârșitul lunii februarie a făcut ca românii să meargă mai des la mall, după doi ani de pandemie în care și-au umplut coșurile de cumpărături mai mult în online. Cel mai mare proprietar de malluri din țară, NEPI Rockcastle, se așteaptă să încheie 2022 în cel puțin la nivelul din 2019, un an bun pentru retailul românesc. Dezvoltatorul continuă investițiile pe plan local, unde are proiecte în construcție de circa 400 de milioane de euro.
Andrada Ghira - mar, 21 iun. 2022, 22:02
Dany, NEPI Rockcastle: Piața în Vest e saturată, retailerii de acolo se uită la România. Când ești Primark sau orice alt mare brand și vrei să crești în regiune, bați la ușa noastră

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din țară și cel mai mare jucător din regiune, are noi șefi. Rudiger Dany și Eliza Predoiu au fost recent confirmați în pozițiile de CEO, respectiv CFO. Cei doi au avut prima întâlnire cu presa și au oferit mai multe detalii despre cum va arăta 2022, și nu numai, pentru companie.

Vânzările chiriașilor din mallurile deținute de NEPI Rockcastle, fără cele ale hipermarketurilor, au fost cu 53% mai mari în primul trimestru din acest an față de primele trei luni din 2021, iar pentru lunile februarie și martie, vânzările, chiar dacă în creștere ușoară, le-au depășit pe cele realizate în primul trimestru din 2019, ceea ce indică o revenire la nivelul de dinaintea pandemiei.

Oficialii NEPI Rockcastle se așteaptă ca anul acesta sa fie cel puțin la fel de bun ca 2019, un an de reper post-pandemic.

„Ne așteptăm să ajungem la cifrele din 2019, care a fost un an bun. Piața online a crescut puternic în ultimii doi ani și acum vedem un echilibru. Oamenii s-au plictisit să cumpere online, vor să iasă, le place să se întâlnească cu alți oameni. Cred că au și economisit în această perioadă, nu am putut să ieșim așa cum o făceam de obicei, să mergem în vacanțe sau la cinema, în oraș cu prietenii, iar acum piața și-a revenit și cred că oamenilor le place. Poți să mergi în orice aeroport din Europa, eu zbor frecvent; e plin peste tot și sunt aeroporturi turistice care au acum mai multe zboruri decât aveau în 2019 în plin sezon. Atâta timp cât nu sunt întreruperi importante, nu cred că vom mai avea aceeași creștere pe majoritatea portofoliului, dar credem că vom reveni la nivelul din 2019”, spune Rudiger Dany, noul CEO al NEPI Rockcastle.

Noi nume pe piața locală

Noul șef al NEPI Rockcastle mai spune că sunt mulți retaileri din piețele vestice, care vor să vină în România, tocmai pentru că acolo s-a atins nivelul de saturație. „Sunt interesați să vină în Europa Centrală și de Est, în special în România. E o piață în creștere; e vorba și de retaileri de fashion, dar nu numai. Avem discuții și cu cei de pe segmentul electronicelor”, mai spune Dany.

Marek Noetzel, care a fost recent numit Chief Operating Officer al NEPI Rockcastle, dă și un exemplu. Directorul financiar al LPP, prezent pe plan local cu mai multe braduri, care și-a anunțat recent rezultatele pe primul trimestru, spunea că România a realizat o mare parte din creștere și că se remarcă prin cifra de afaceri.

Dacă e să comparăm țara noastră cu orice țară baltică, retailerii ar avea aceleași costuri în ambele țări dacă și-ar stabili un sediu și apoi s-ar extinde. Dar oporunitatile sunt mai mari în România, spune Noetzel, datorită mărimii țării, iar cifrele post-pandemice arată că piața de la noi este atractivă pentru noi chiriași.

„Cred că suntem cel ami mare jucători din regiune, și când ești Primark sau orice alt mare brand și vrei să crești în regiune, bați la ușa noastră, pentru că putem ajuta retailerii să-și crească afacerile, avem destul active în care să fie interesați și aici intervine parteneriatul”, a mai adăugat Rudy.

A mâncat online-ul din felia mallurilor?

Oficialii dezvoltatorului spun că nu, și că retailerii și-au învățat lecția. „Nu e ca și cum am pierdut clienți datorită e-commerce, ci ceea ce s-a întâmplat a fost ca cei  noi care nu eram utilizatori de unelte e-commerce, am învățat să facem și acest lucru. Și cred că cu asta piața s-a făcut mai mare, mai spune Marek Noetzel.

„Retailerii și-au învățat lecția. Cine s-ar fi gândit că închizi toate magazinele și tot ce ai este piața online? Asta s-a întâmplat în realitate, au învățat lecția, ca e important să aibe o platformă online. Aceste două piețe cresc împreună, iar în cațiva ani nu vom mai vorbi despre online și offline, ci va fi doar un singur canal, cu o distribuție diferită”, completează noul șef al NEPI Rockcastle.

Competiția se dă tot în offline, iar NEPI merge cu malluri acolo unde vede că mai e loc de spații noi de reail. Dany oferă și un exemplu, Timișoara, acolo unde competitorul a investit masiv într-un proeict de retail (nr. Iulius Town), și unde piața este saturată.

„La Craiova, de exemplu, există retail, dar poate nu cel mai de top, dar credem că acest oraș, care are o zona care are 300.000 de locuitori, nu are sufiecienți mp de spații de retail, de aceea am pus orașul pe hartă. La Galați  suntem dominanți, dar acolo este loc de creștere și ceea ce avem deja în stoc, pentru dezvoltare e destul de bine”, completează Dany.

Investiții de 400 de milioane de euro

NEPI Rockcastle are în dezvoltare șase proiecte, din care patru în România. Extinderea Promenada Mall din București, la care lucrările de construcție au fost demarate, și unde se construiesc șapte niveluri în subteran, 35.000 de mp de spații de retail și încă pe-atâta spații de birouri, necesită investiții de 280 de milioane de euro. Lucrările urmează să fie finalizate în 2025-2026.

O investiție de peste 100 de milioane de euro este în derulare la Craiova, iar în București NEPI Rockcastle mai are în dezvoltare și primul proiect rezidențial, pe un teren adiacent centrului comercial Vulcan.

NEPI Rockcastle creionează și proiectul mixt de la Galați, acolo unde deja mai are un centru comercial. Noua suprafață de retail va aduce un plus de circa 35.000 de mp, potrivit Elizei Predoiu, CFO al dezvoltatorului.

În plus, Predoiu mai spune că deși se confruntă cu noi provocări, precum presiunile inflationiste, dar și acțiunile pe care Băncile Centrale le iau prin creșterea dobânzilor, NEPI Rockcastle are asigurată 100% întreaga rată de dobândă, iar pentru următorii doi ani bilanțul companiei este „în siguranță, la fel și lichiditatea noastră”.

Cu un ochi spre Vest

În cele mai recente rapoarte ale companiei se menționează și o orientare spre noi piețe, precum cele din Vestul Europei. Economica.net l-a întrebat pe noul CEO ce înseamnă mai exact acest lucru pentru grup.

„În prezent ne uităm la Vest, pentru că acolo retailul stagnează, au o creștere foarte mică, spre deloc. Și atunci te-ai întreba: de ce să mergi acolo? Motivul este că aceste piețe trebuie să se schimbe, iar schimbarea înseamnă oportunități. În viitor, piața de retail din Vest trebuie să se schimbe și vedem deja asta. Un proiect de retail pur din centrul Berlinului nu mai are succes, iar investitorul trebuie să facă ceva. Și asta creează oportunități. Cum am spus, suntem printre puținii dezvoltatori care nu și-au externalizat serviciile, avem partea de dezvoltare, de property management, de închiriere in-house, în schimb pentru cei care nu mai au aceste departamente este mai dificil. Noi putem prelua mâine un portofoliu, suntem pregătiți să facem asta, de aceea zic, să ne uităm și peste gard, să vedem ce oportunități sunt acolo”, a răspuns Rudiger Dany.

„Putem face achiziții și în România, dar nu văd un produs viabil”

Întrebat dacă are vreun plan de exit de pe piețele pe care operează NEPI Rockcastle, Rudiger Dany spune că nu, însă dacă sunt proprietăți care nu mai au potențial de creștere, atunci se ia în calcul vânzarea acestora. Anul trecut, dezvoltatorul a vândut două malluri pe care le deținea în Serbia. 

Cu o lichiditate de 1 miliard de euro, NEPI Rockcastle poate face noi achiziții în regiune, inclusiv în România.

„Putem face achiziții chiar și în România, dar nu văd niciun produs viabil. Aș spera ca prețurile să scadă, dar nu știu când vor scădea și dacă o vor face atât de repede, pentru că dacă te uiți la achizițiile din ultimii doi ani, media unui tichet în Europa Centrală și de Est a fost de 20 de milioane de euro, ceea ce pentru retail este un număr foarte mic, or centrele noastre comerciale sunt de peste 100 de milioane de euro. În ultimii doi ani nu prea au fost tranzacții pentru că nimeni nu vroia să vândă și toată lumea cerea un discount de pandemie. Acum că pandemia s-a termiant, piața va arăta mai multe oportunități în viitor”, mai spune Dany, CEO NEPI Rockcastle.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...