NEPI şi IKEA poftesc la Aversa Bucureşti. Licitaţiile îi ţin momentan la intrare

Deşi statul ar vrea ca fabrica de pompe Aversa Bucureşti să fie preluată de un grup industrial care să-i păstreze obiectul de activitate, de ea se interesează doar grupurile imobiliare. Azi este ultima licitaţie pentru activele fabricii. Dacă nu se prezintă nimeni, procedura se va relua
Florin Cojocaru - mie, 05 iun. 2013, 08:43
NEPI şi IKEA poftesc la Aversa Bucureşti. Licitaţiile îi ţin momentan la intrare

Fondul de investiţii sud-africa NEPI şi divizia de imobiliare a IKEA vor terenul fabricii de pompe Aversa Bucureşti pentru a construi un mall, respectiv o clădire de birouri. Informaţia despre NEPI vine chiar de la reprezentanţii companiei în timp ce despre planurile IKEA ne-a vorbit un director de la Aversa care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Retailerul suedez ar vrea construiască pe terenul Aversa o clădire de birouri în care să fie sediul central pentru toată divizia Europa Centrală şi de Sud-Est

Niciunul dintre cei doi dezvoltatori nu se califică, însă, pentru a participa la licitaţia de azi pentru vânzarea activelor Aversa pentru că proprietarul stat cere în caietul de sarcini ca viitorul proprietar al Aversa să păstreze pentru măcar trei ani obiectul de activitate al fabricii. Adică să fabrice pompe, ceea ce nu corespunde intenţiilor NEPI şi IKEA. Tot ce pot spera este ca prevederile din caietul de sarcini să fie schimbate.

„Suntem interesaţi de terenul AVERSA, dar cred că licitaţia este aranjată. Condiţiile ataşate licitaţiei sunt greu de îndeplinit. Noi nu îndeplinim condiţiile din caietul de sarcini, precum menţinerea producţiei şi cred că acesta a fost făcut pentru anumiţi cumpărători. Asta ne descalifică. Dar cred că sunt alte metode de a menţine producţia, cum ar fi relocarea în afara Bucureştiului. Da, doream să cumpărăm pentru un proiect de retail, dar acesta nu este singurul teren la care ne uităm. Mai sunt şi alte terenuri mari din Bucureşti cu perspectivă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI.

 


View Larger Map

 
Lichidatorul fabricii de pompe Aversa Bucureşti, firmă aflată în faliment, a contabilizat patru licitaţii eşuate pentru vânzarea activelor companiei. Săptămâna viitoare este ultima licitaţie care, dacă va fi tot un eşec, va duce la anularea actualei proceduri. Va trebui refăcut tot procesul.

 Directorul de la Aversa  citat ne-a declarat că, cel mai probabil, şi a cincea licitaţie va fi un eşec şi că e foarte greu ca planul statului de a se păstra obiectul de activitate al Aversa să poată fi dus la îndeplinire.

„Aşteaptă să se ducă preţul şi mai jos ca să poată spune că au pus mâna pe un chilipir. Cei care ar fi dispuşi să dea banii sunt dezvoltatorii imobiliari, care au o grămadă de bani, precum NEPI sau firma de imobiliare a lui IKEA. Însă ei nu se califică condiţiilor din caietul de sarcini, pentru că nu doresc să menţină producţia de pompe la Aversa, ci doar să pună mâna pe teren. Industriaşii români nu au putere financiară, poate ar trebui să se asocieze mai mulţi între ei pentru a a putea oferta”, a precizat sursa citată. Potrivit directorului, marea temere în cadrul fabricii este că un grup imobiliar ar putea împinge în faţă o companie străină mică cu obiect de activitate similar Aversa ca să câştige licitaţia. „Pe metoda “iepurelui”. Doar terenul îi interesează”, arată sursa.

Dintre grupurile industriale româneşti au mai existat discuţii cu General Turbo şi Romelectro, însă fără niciun rezultat concret.

Dacă nici ultima licitaţie, cea de azi, pentru Aversa nu va fi un succes, procedura se va relua. „Cel mai probabil se va face un alt caiet de sarcini în care să se mai renunţe la anumite clauze care pun pe fugă investitorii. Spre exemplu, ar putea să se specifice o plată în rate a sumei de adjudecare a licitaţiei. Nu se va renunţa, însă, la clauza care obligă adjudecatarul să păstreze obiectul de activitate pentru cel puţin trei ani”,a explicat directorul de la Aversa. Licitaţiile sunt organizate de lichidatorul judiciar Rominsolv.

În prezent, Aversa are închiriate hale, utilaje şi personal către Industrialexport, o firmă din grupul Romenergo care fabrică pompe pentru ecluzele de la Agigea şi Basarab de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră. În schimb, primeşte 10% din tot ceea ce vinde compania. Romenergo nu şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Aversa.

Fabrica de pompe bucureşteană este fabricantul a 98% din toate pompele existente în ţară. Este şi unic furnizor pentru pompele de răcire de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Principalul activ al fabricii este terenul în suprafaţă de aproape 10 hectare situat în zona Obor, la 10 minute de Centrul Bucureştiului.
Aversa a fost înfiinţată în 1882 de un neamţ  stabilit în Romania care a înfiinţat un mic atelier de forjă pe un teren situat în fostul ”Câmp al Moşilor” din ”Gura Oborului”.

La începutul celui de-al doilea război mondial fabrica este ocupată de armată şi îşi schimbă profilul în fabricarea armamentului. Se produc piese pentru mitraliere, branduri, se toarnă corpuri de bombe, se execută bucătării mici de campanie.

În anul 1945, Adunarea Generala a Acţionarilor hotărăşte ca vechea fabrică sa se repoziţioneze. Frecventele incendii care bantuie Bucurestiul în anii 1945-1946 se constituie într-o oportunitate pentru acţionari, care sesizeaza nevoia din piaţă şi încep fabricarea unor pompe de stins incendii.
Până anul trecut, la declararea falimentului, Aversa era unul din cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...