Nereguli la achiziţii de aparatură medicală de peste 13,14 milioane de lei, la Primăria Hunedoara

Curtea de Conturi a descoperit la Primăria Hunedoara nereguli la achiziţii de aparatură medicală de peste 13,14 milioane de lei pentru Spitalul "Dr. Alexandru Simionescu".
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 19:44
Nereguli la achiziţii de aparatură medicală de peste 13,14 milioane de lei, la Primăria Hunedoara

Raportul Curţii de Conturi privind finanţele publice locale pentru anul 2011 în municipiul Hunedoara relevă mai multe nereguli la achiziţionarea în sistem leasing financiar de aparatură medicală pentru Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu”, în valoare de 13,14 milioane de lei .

„Au fost aprobate angajamente bugetare multianuale pentru cheltuieli de capital, reprezentând echipamente şi aparatură medicală achiziţionate în sistem de leasing financiar pe seama finanţărilor din sume alocate de la bugetul local, cu încălcarea prevederilor legale, suma estimată a abaterii fiind de 13.141.240 lei”, se arată în raportul de audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale municipiului Hunedoara pe anul 2011, încheiat în urma unui control, în perioada 13 septembrie-19 noiembrie 2012.

Potrivit managerului Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Bende Barna, Primăria municipiului a achiziţionat în leasing, pe 10 ani, echipamente medicale şi aparatură în valoare de aproape patru milioane de euro.

„Spitalul este doar beneficiarul echipamentelor şi aparaturii medicale. Am trimis la Primăria Hunedoara listă cu necesarul. Primăria a efectuat achiziţia publică, spitalul neavând reprezentant în comisia de licitaţie. Noi nu am fost consultaţi nici la întocmirea caietului de sarcini şi nici nu ştiam exact ce vom primi. Noi am semnat ca beneficiari la recepţia echipamentelor şi aparaturii. Pe contract mai este firma care livrează echipamentele, firma de leasing şi Primăria Hunedoara. Tot ce pot să vă spun este că aparatura achiziţionată este de absolută necesitate, de ultimă generaţie şi de cea mai bună calitate. S-au achiziţionat de la saltele pentru paturi, la paturi de anestezie, dar şi echipamente şi aparate pentru bloc operator, pentru ATI, pentru cardiologie”, a declarat, luni corespodentului MEDIAFAX, managerul Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Bende Barna.

Potrivit acestuia, spitalul a fost dat în folosinţă în 1968 şi mare parte din aparatura medicală a spitalului data încă din acea perioadă. Cu şase ani în urmă, clădirile spitalului au intrat într-un amplu proces de reabilitare, lucrări care au costat peste 12 milioane de euro, bani alocaţi în mare parte de la bugetul consolidat de stat.

Pe de altă parte, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, aflat în funcţie din 2012, susţine că instituţia aşteaptă recomandările Curţii de Conturi şi va trece la recuperarea prejudiciului.

„Există două variante de recuperare a prejudiciului. Una dintre ele ar putea fi un proces civil, însă noi nu agreăm acestă variantă deoarece în acest caz ar trebui să plătim o taxă de timbru de 5 la sută din suma pe care dorim să o recuperăm şi nu vrem să blocăm banii. Celalată variantă, mai plauzibilă, este solicitarea obţinerii sumei în urma deschiderii unui dosar penal”, a declarat primarul Hunedoarei, Viorel Arion.

Fostul primar al municipiul Hunedoara din perioada când au fost făcute achiziţiile de echipamente şi aparatură medicală, Ovidiu Hada, nu a putut fi contactat pentru a explica investiţia.

Te-ar mai putea interesa și
Ceres Pharma din Belgia cumpără Dacia Plant, producătorul siropurilor BiSeptol și Calmotusin
Ceres Pharma din Belgia cumpără Dacia Plant, producătorul siropurilor BiSeptol și Calmotusin
Ceres Pharma, o companie belgiană aflată în plină expansiune, cumpără Dacia Plant, a anunțat compania românească. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. ...
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia și Vega
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a inițiat în acest an un program amplu de ...
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
Bugetul rectificat al companiei naționale CFR Călători prevede reducerea pierderilor cu 61 milioane de lei, până la ...
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
Datele ACAROM și DRPCIV cu privire la înmatriculările de autoturisme noi în septembrie arată o creștere 33,38% față ...