New York Times: Rusia, suspectată că a finanţat protestele împotriva gazelor de şist din România

Gazprom a contribuit la finanţarea acţiunilor de protest din Europa, inclusiv cele din România, faţă de exploatarea gazelor de şist,  scrie The New York Times, citând oficiali români şi lituanieni.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 06:38
New York Times: Rusia, suspectată că a finanţat protestele împotriva gazelor de şist din România

Mircia Vlasa, primarul satului Pungeşti, din estul României, a crezut că a dat de o „mină de aur” atunci când compania americană Chevron a venit în zonă pentru a explora posibilitatea extragerii gazelor de şist. Întâlnirea dintre marile afaceri şi România rurală s-a transformat, însă, într-un coşmar, scrie romaniatv.net. Satul a devenit rapid un adevărat magnet pentru activiştii din România, care s-au declarat împotriva fracturării hidraulice, procedeu cunoscut şi sub numele de fracking.

The New York Times scrie într-un material recent că primarul Mircia Vlasa, din Pungeşti, unul dintre puţinii localnici care au luat deschis partea companiei americane Chevron, a fost alungat din micul oraş în urma unui conflict pe care activiştii l-au prezentat drept o luptă între David şi Goliat, cu ţăranii săraci de o parte şi America corporatistă de cealaltă.

„Făcând trimitere la o campanie de proteste misterios de bine organizată şi de bine finanţată, autorităţile române, inclusiv premierul, au arătat că lupta asupra fracturării hidraulice în Europa are într-adevăr un Goliat, însă este vorba despre compania rusească Gazprom şi nu compania americană Chevron”, scrie publicaţia americană.

Anul trecut „zonele rurale şi foarte obscure” din România au devenit o destinaţie pentru activiştii împotriva fracturării hidraulice, supăraţi că Chevron începe explorarea în zona. Au existat ciocniri violente între poliţie şi protestatari. La fel s-a întâmplat şi în Lituania, şi în Bulgaria.

Mai mulţi oficiali români au dat vina pe guvernul rus şi pe Gazprom pentru ceea ce s-a întâmplat.

Rusia şi Gazprom au interes clar să împiedice ţările dependente de gazul natural rusesc să îşi dezvolte propriile surse alternative de energie, notează publicaţia americană. Explicaţia este simplă: guvernul rus doreşte să folosească politică energetică pentru a constrânge naţiunile din apropiere.

Gazprom a negat, însă, de fiecare dată acuzaţiile că finanţează protestele anti-fracking.

Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, a declarat în luna septembrie că a văzut rapoarte ale aliaţilor care aratau că Rusia este implicată în aceste cazuri, pentru că vrea să menţină dependenţa europeană de gazul rusesc.

Aceste suspiciuni au fost alimentate şi de îngrijorarea provocată de acţiunile Rusiei în Ucraina: anexarea Crimeei şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul ţării în luptele împotriva Kievului.

Referitor la exploatările de gaze, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, şi-a arătat îngrijorarea faţă de mediu. Acesta a declarat că în zonele în care au loc astfel de practici, la robinetele oamenilor nu mai curge apă, ci o mâzgă negricioasă.

Te-ar mai putea interesa și
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii respectă în totalitate......
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...