Noul Cod fiscal – Ciucă spune că se menţine cota unică şi că PNL nu susţine suprataxarea. News.ro: Mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc

Premierul Ciucă a declarat luni, 27 iunie, că în cadrul discuţiilor din şedinţa BPN aL PNL s-a stabilit că liberalii vor susţine menţinerea cotei unice. News.ro, care citează susrse politice, anunţă că Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a prezentat liberalilor reuniţi în şedinţa BPN discuţiile din interiorul coaliţiei privind modificarea Codului Fiscal, mai multe măsuri fiind agreate de principiu, precum mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc şi creşterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%.
News.ro - lun, 27 iun. 2022, 14:05
Noul Cod fiscal - Ciucă spune că se menţine cota unică şi că PNL nu susţine suprataxarea. News.ro: Mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc

„Am decis ca în ceea ce privește fiscalitatea, PNL va sustine menținea cotei unice de impozitare astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri, de asemenea, nu vom susține suprataxarea, pentru a putea în felul acesta să asigurăm protecția locurilor de muncă și desigur să putem să gestionăm astfel încât să nu crească prețurile la bunuri și servicii”, a declarat premierul Ciucă într-o conferinţă de presă.

“Nu cred că e momentul să venim cu taxe și impozite noi care să se îndrepte împotriva dorinței de a investi și de a putea asigura baza necesară echilibrului economic”, a fost răspunsul premierului la întrebarea dacă cresc taxele.

Guvernanții se gândesc la eliminarea anumitor facilități fiscale, precum cele pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr și creșterea impozitului la jocurile de noroc.

„Ne gândim la eliminarea facilităților fiscale pentru carbogazoase pe bază de zahăr și de asemenea ne gândim la creșterea impozitului la jocurile de noroc. Desigur, sunt o serie întreagă de alte elemente tehnice care urmează să fie stabilite de tehnicienii Ministerului de Finanțe”, a mai declarat Ciucă.

Întrebat în legătură cu faptul că PSD susţine taxa de solidaritate, Ciucă a arătat că aceste lucruri se vor discuta în coaliţia de guvernare.

„În acest moment, eu am prezentat care au fost deciziile la nivelul Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal. Ca atare, până când vom adopta ordonanţa de urgenţă, sigur că urmează să se discute în coaliţie şi finalizăm toate aceste dezbateri, ele concretizându-se în prima şedinţă de guvern, sigur nu cea de azi, cea de miercuri sau joi, în care vom adopta ordonanţa de urgenţă. Toate taxele, am spus un pic mai devreme, avem nevoie în situaţia economică în care ne găsim, în situaţia de criză cu toate efectele şi cu tot ceea ce înseamnă impact în viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, ţinând cont de faptul că există această oportunitate ca o serie întreagă de afaceri să se relocheze şi ţinând cont de faptul că, pentru a putea să menţinem o economie stabilă şi echilibrată, avem nevoie de investiţii. Nu cred că este momentul în momentul de faţă să venim cu taxe şi impozite noi care tocmai să se îndrepte împotriva dorinţei de a investi şi de a continua să asigurăm baza necesară echilibrului economic”, a subliniat liderul PNL.

El a mai spus că taxa de solidaritate nu se regăseşte în programul de guvernare.

Legat de creşterea de la 5% la 8% a impozitului pe dividende, Ciucă a menţionat că urmează să fie luată această decizie.

„Urmează ca în ordonanţa de urgenţă şi împreună cu Ministerul de Finanţe să luăm şi această decizie”, a mai precizat premierul.

Conform unor surse politice citate de News.ro, Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a prezentat liberalilor reuniţi în şedinţa BPN discuţiile din interiorul coaliţiei privind modificarea Codului Fiscal, potrivit unor surse, mai multe măsuri fiind agreate de principiu, precum mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc şi creşterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%.

Preşedintele PNL le-a transmis colegilor din partid că în coaliţie s-a aprobat eliminarea unor excepţii din Codul Fiscal, necesare pentru ajustarea fiscală, scrie News.ro.

Astfel, s-a convenit mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc. De asemenea, o măsură pe c are s-a ajuns la un acord este scutirea de impozit pentru salariile din agricultură şi construcţii, prin scăderea pragului de la 30.000 la 10.000 de lei.

O altă măsură este creşterea impozitării dividendelor de la 5% la 8%, inclusiv pentru companiile de stat. PSD propusese, în coaliţie, un impozit între 10 şi 16 la sută pentru impozitarea dividendelor, scrie News.ro.

Nicolae Ciucă a spus în şedinţă că PNL nu sustine si nu va fi de acord cu introducerea de taxe suplimentare, astfel că ideea PSD privind taxa de solidaritate nu se va aplica.

Preşedintele PNL le-a spus colegilor că Guvernul va încerca să atragă investitori, în condiţiile în care investiţiile directe au crescut cu 34%.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...