Nexia: Plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme şi inechităţi fiscale

 Plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme şi inechităţi fiscale, deşi a fost gândită ca o măsură care să sprijine firmele, şi nu reprezintă decât o amânare la plată, nu o facilitate pentru companii, apreciază reprezentanţii Nexia România.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 12:31
Nexia: Plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme şi inechităţi fiscale

„Această măsură a fost anunţată de Guvern ca un ajutor pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, TVA-ul putând fi plătit la încasarea facturii. De fapt este vorba de o amânare a plăţii cu 3 luni, acesta devenind exigibil după trecerea unei perioade de 90 de zile de la emiterea facturii. Aşadar, «TVA la încasare» este doar cu numele, fiind de fapt o amânare de plată, care devine obligatorie după trecerea perioadei respective. Astfel, măsura este luată tot în favoarea statului”, a declarat într-un comunicat Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu şi Asociaţii, membru Nexia.

Pentru ca statul să ştie care sunt persoanele juridice la care se va aplica noul regulament de încasare a TVA, firmele trebuie să depună la organele fiscale Declaraţia 097, unde se precizează că cifra de afaceri a societăţii în anul precedent nu a depăşit plafonul de 2,25 milioane lei.

„Astăzi este ultima zi de depunere a acestor declaraţii, amenzile pentru nedepunere fiind cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei. Dacă acestea nu sunt depuse, atunci organul fiscal va înregistra societatea din oficiu, pe baza deconturilor de TVA depuse anterior. În aceste condiţii, toate societăţile ar fi putut fi înregistrate automat, pe baza deconturilor de TVA, care există în bazele de date ale ANAF. Astfel, era necesar ca statul să trimită o notificare prin poştă, prin sistemul pe care îl cunoaştem deja cu toţii. Astfel, cozile de astăzi de la administraţiile fiscale ar fi putut evitate”, apreciază reprezentanţii Nexia.

În opinia lor, un posibil efect pozitiv pentru firme, însă doar teoretic, este că acest sistem ar putea fi un impuls pentru plata facturilor. Dacă înainte se încasa decontul pe TVA fără ca facturile să fie plătite, acum posibilitatea deducerii TVA se va face doar pe baza dovezii că factura a fost achitată.

„O altă dificultate ce vine în urma acestor modificări, va consta în urmărirea şi evidenţa plăţilor facturilor şi TVA. Vor fi necesare schimbări în zona de gestiune contabilă, prin softuri şi resurse umane suplimentare. Aceste modificări vor creşte costul societăţilor cu serviciile contabile, având în vedere operaţiunile suplimentare efectuate de specialişti”, a adăugat Petre.

Nexia International este prezentă în peste 100 de ţări, cu peste 20.000 de specialişti. În România, compania este prezentă din anul 2005, prin afilierea la reţea a companiei româneşti CRG Nexia care oferă servicii de audit financiar, servicii conexe, contabilitate, consultanţă fiscală şi de afaceri. Tot în 2005 reţelei Nexia s-a afiliat şi casa de avocatură Cunescu, Balaciu şi Asociaţii, care acoperă consultanţa pentru zona de legal.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...