1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

News

Nica: Dezvoltarea pieţei telecom trebuie să se bazeze pe concurenţă şi competitivitate

Dezvoltarea pieţei locale de telecomunicaţii trebuie să se bazeze în continuare pe concurenţă şi competitivitate, fără ca operatorii să fie obligaţi, prin reglementări, să furnizeze anumite servicii, a declarat, marţi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica.

05 iun, 2012 | Mediafax

"Pe de o parte, operatorii telecom vor profit cât mai mare pe o perioadă cât mai îndelungată. Pe de altă parte, clienţii vor servicii cât mai bune la preţuri cât mai scăzute. Dacă vom lăsa clientul să decidă ce servicii de telecomunicaţii îi sunt utile, atunci vom avea o piaţă de succes. Altminteri, lucrurile nu vor merge într-o direcţie corectă. Nu putem impune noi, autorităţile, prin aplicarea unor reglementări, serviciile pe care un client trebuie să le cumpere. El este suveran şi decide ce cumpără sau nu din oferta operatorilor", a spus Nica.

În România, a adăugat Nica, dezvoltarea pieţei telecomunicaţiilor s-a dezvoltat pe principiile concurenţei şi competitivităţii.

"Suntem la zi cu tehnologia, vitezele de acces la Internet din România sunt printre cele mai ridicate la nivel mondial. Pe de altă parte, România încă mai suferă la capitolul acces la Internet în rândul clienţilor", a spus Nica.
Potrivit datelor prezentate de ministru, mai mult de 50% dintre români nu au folosit niciodată Internetul şi doar 38% l-au folosit cel puţin o dată pe săptamână.

"În România, 47% dintre gospodarii aveau acces broadband la finele anului 2011, comparativ cu media de 73% înregistrată la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, doar aproximativ jumătate dintre companiile din România au un site web de prezentare. În plus, numai 15% dintre utilizatorii români, comparativ cu 50% la nivelul UE, au obţinut informaţii de pe paginile web ale autorităţilor publice. România ocupă ultimul loc la procentajul de populaţie care interacţionează online cu administraţia, în condiţiile în care doar 10% dintre utilizatori au descărcat diverse formulare de pe paginile web ale autorităţilor", a spus Nica.

El a spus că pe partea de achiziţii electronice, România "stă mai bine", plasându-se la jumătatea clasamentului la nivelul Uniunii Europene, poziţie susţinută şi rezultatele sistemului online de achiziţii publice, www.e-licitatie.ro.
"Pe segmentul comerţului electronic, foarte popular în Europa, implicând peste 80% dintre utilizatori, în Romania suntem abia la 13%. Veniturile din e-commerce ale companiilor româneşti sunt sub 5%, de două ori mai puţin decât media europeană. Accesul scăzut şi temerea de a folosi plăţile cu cardul online frânează dezvoltarea comerţului electronic", a mai spus ministrul Comunicaţiilor.

El a arătat că, în cazul agenţiilor de turism, acestea plătesc TVA la comisioanele percepute în cazul achiziţiilor realizate de clienţi pe paginile web ale acestora.

"Comparativ cu alte site-uri de specialitate, dar administrate de firme înregistrate în afară, agenţiile de turism din România au un handicap. Şi în această problemă trebuie să găsim soluţii cu Ministerul Finanţelor. Mai bine aplicăm un mic comision la toate tranzacţiile realizate pe pagini web ale agenţiilor de turism din Roâmnia decât să nu încasăm nimic pentru că toate tranzacţiile au loc prin intermediul unor site-uri din afara României", a mai spus Nica.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO