Nica: Listarea Romtelecom va avea loc anul acesta

Listarea pe bursă a acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom va avea loc în cursul acestui an, în prezent fiind semnat contractul cu consultantul pentru privatizarea companiei, a declarat, joi, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, în conferinţa de bilanţ.
Economica.net - joi, 06 mart. 2014, 12:50
Nica: Listarea Romtelecom va avea loc anul acesta

‘S-a semnat contractul cu consultantul de privatizarea al Romtelecom şi mergem în linie dreaptă. Este un program foarte ambiţios şi ne ţinem de acest calendar ca să avem pentru prima dată în decursul acestui an prima listare la bursă şi accesul la acţiunile deţinute de grupul Romtelecom. Este un lucru pe care l-am promis şi urmărim matematic ca acest lucru să se întâmple, respectiv ca aceste etape să se îndeplinească cu stricteţe’, a spus Nica.

Deşi nu a dorit să facă precizări în privinţa pachetului de acţiuni care va fi listat pe bursă şi nici perioada exactă din acest an, fostul şef al MSI a afirmat că speră ca listarea să se întâmple foarte repede în decursul acestui an.

‘Sper ca listarea să se întâmple foarte repede în decursul acestui an. Nu pot să vă dau luna sau alte detalii care ţin de alt domeniu pentru că este vorba de o listare la bursă şi de nişte lucruri care trebuie pregătite şi aranjate, dar am luat toate măsurile pentru ca, împreună cu consultantul şi cu ceilalţi acţionari ai grupului Romtelecom, să ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla în cele mai bune condiţii’, a precizat Dan Nica.

Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ a anunţat marţi semnarea contractului pentru asistenţă specializată în cazul privatizării Romtelecom cu reprezentanţii consorţiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consorţiu), UBS Limited, Muşat şi Asociaţii SPARL, şi BT Securities S.A.

Conform MSI, obligaţiile contractuale ale consultantului constau în furnizarea de servicii de consultanţă în procesul de finalizare a privatizării SC Romtelecom SA, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor măsurilor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au ca scop optimizarea procesului de privatizare (achiziţii, vânzări active, divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea şi implementarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare.

Preţul contractului este format dintr-o componentă fixă în valoare de zero lei şi o componentă variabilă reprezentând 2,085% din profitul brut obţinut din vânzarea tuturor sau a unei părţi a acţiunilor, care include toate taxele şi impozitele prevăzute de legislaţia în vigoare, inclusiv TVA.

‘În cazul în care tranzacţia acţiunilor deţinute de statul român la SC Romtelecom SA nu se realizează, componenta variabilă a contractului nu trebuie achitată’, menţionează ministerul de resort.

Termenul stabilit pentru realizarea serviciilor contractuale este 11 august 2014, cu precizarea că acest termen poate fi prelungit, în funcţie de circumstanţe.

Garanţia de bună execuţie a contractului este în cuantum de cinci milioane de lei (scrisoare de garanţie bancară de bună execuţie) şi trebuie plătită în maximum 7 zile de la data semnării contractului.

Contractul expiră la data de 31 decembrie 2014, termen care poate fi scurtat sau prelungit prin acordul părţilor.

Romtelecom este o societate pe acţiuni oferind servicii complexe pe piaţa de comunicaţii, de la telefonie fixă la Internet, televiziune digitală, IPTV, servicii combinate de date şi voce, precum şi un program permanent controlat de Customer Care.

Acţionarii Romtelecom sunt Hellenic Telecommunications Organisation SA International, care deţine 54,01% din capitalul companiei, şi statul român prin MSI care deţine 45,99% din capital.

Grupul elen de telecomunicaţii OTE, proprietarul Romtelecom, a raportat joi un profit net de 287,8 milioane de euro pentru întregul an 2013, în scădere cu 34,6% faţă de profitul net de 440,2 milioane euro înregistrat în 2012, în condiţiile în care în ultimele trei luni ale anului trecut grupul a înregistrat pierderi nete de 188,7 milioane euro, informează un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte divizia din România, Romtelecom, aceasta a înregistrat în 2013 un profit operaţional de 8,4 milioane euro, în scădere cu 85,3% faţă de rezultatul operaţional de 57,3 milioane euro înregistrat în 2012. Veniturile Romtelecom au scăzut uşor cu 1,6% până la 609,5 milioane de euro.

La data de 31 decembrie 2013, Romtelecom avea 2,252 milioane linii telefonice fixe (în scădere cu 3,3% în ritm anual), în timp ce numărul abonaţilor la serviciile de Internet în bandă largă a crescut cu 4,5% în ritm anual până la 1,249 milioane iar numărul abonaţilor la serviciile de televiziune a crescut cu 7% până la 1,353 milioane

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...