Nica: România a devenit a treia ţară din UE care a lansat tehnologia 4G

Licitaţia de spectru organizată în 2012 a permis lansarea tehnologiei 4G în România şi reconfigurarea pieţei din punct de vedere al serviciilor oferite românilor, apreciază ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 10:12
Nica: România a devenit a treia ţară din UE care a lansat tehnologia 4G

De asemenea, Nica a afirmat că piaţa telecomunicaţiilor din România a crescut cu 3,5% în primele şase luni, pe fondul avansului veniturilor din servicii de acces la Internet, de telefonie mobilă şi de retransmisie a programelor audiovizuale către utilizatorii finali, scrie Agerpres

Potrivit sursei citate, gradul de contractare al fondurilor europene alocate acestui sector a depăşit 55%, în timp ce plăţile efectuate au atins 24%, între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (actualul Minister pentru Societatea Informaţională) prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) şi beneficiari fiind încheiate până în prezent 567 de contracte de finanţare, în valoare totală de peste 188 milioane de euro.

Dan Nica a mai adăugat că ministerul a deschis, în ultima jumătate de an, patru licitaţii, două dintre acestea vizând proiectul strategic naţional de broadband.

Cum apreciaţi că a evoluat piaţa IT&C din România în anul 2012?

Dan Nica: România a devenit a treia ţară din Uniunea Europeană, la concurenţă cu Italia, unde s-a lansat tehnologia 4G. Am avut în 2012 o licitaţie de spectru de succes, care a permis reconfigurarea pieţei din punct de vedere al serviciilor care vor fi oferite de acum înainte românilor. Piaţa telecomunicaţiilor a crescut cu 3,5% în primele şase luni, pe fondul avansului veniturilor din servicii de acces la Internet, de telefonie mobilă şi de retransmisie a programelor audiovizuale către utilizatorii finali.

Sectorul de IT&C a fost întotdeauna un ‘driving force’ pentru economia românească. Este întotdeauna loc de mai bine, aşteptăm în principal să se concretizeze investiţii care există în acest moment la nivel de intenţie. Sperăm, de asemenea, ca pe plan european şi internaţional să vedem pieţe stabile şi evoluţii frumoase.

Tot în acest an, am sărbătorit 20 de ani de la prima conexiune de Internet din România, ceea ce în comunicaţii, unde se nasc revoluţii în şase luni, este o istorie întreagă.

Care au fost cele mai importante evenimente din piaţă în 2012 şi principale proiecte lansate de MCSI în acest an?

Dan Nica: Fără îndoială, vorbim de două evenimente importante, strâns legate între ele: primul este licitaţia de spectru, al cărei succes a generat cel de-al doilea eveniment, lansarea serviciilor 4G. Ultima jumătate de an a însemnat pentru Ministerul Comunicaţiilor un ritm foarte alert impus de termenele depăşite ale multora dintre proiecte şi pericolul ca alte proiecte să fie definitiv pierdute, dacă nu s-ar fi făcut eforturi de deblocare şi resuscitare a acestora.

Dacă în prima parte a acestui an nu s-a atribuit niciun contract, iar anul trecut nu s-au făcut decât atribuiri directe, de la preluarea mandatului am deschis patru licitaţii. Două dintre aceste licitaţii sunt legate de proiectul strategic naţional de broadband, respectiv licitaţia pentru management de proiect în valoare de 4,86 milioane lei şi licitaţia pentru studiul de fezabilitate, în valoare de 5,5 milioane lei, care urmează să fie finalizată în curând. De asemenea, am organizat o licitaţie adresată IMM-urilor pentru dezvoltarea interoperabilităţii bazelor de date destinate IMM-urilor, cu o valoare totală de 5,37 milioane lei şi o altă licitaţie pentru dezvoltare de bridge PKI, cu o valoare de 6,19 milioane lei (n.r. proiectul propune o soluţie pentru realizarea unui mediu de lucru în care să fie posibilă interoperabilitatea între diferite autorităţi de certificare).

Un alt proiect deblocat este proiectul de eliberare online a actelor de stare civilă pentru care a fost deja publicat ghidul. Proiectul privind televiziunea terestră digitală a fost pus în mişcare, după doi ani de stagnare, şi acum se află în faza finală de aprobare. În această vară a fost aprobată şi o schemă de ajutoare de stat de 100 milioane de euro pentru subvenţionarea cheltuielilor salariale ale firmelor din sectorul IT&C, care va contribui la dezvoltarea regională prin inovaţii şi va crea minimum 200 de locuri de muncă. Proiectul se află în responsabilitatea Ministerului de Finanţe.

De asemenea, salvarea Poştei Române a fost prioritatea numărul unu la preluarea mandatului în luna mai. Până în prezent am reuşit să echilibrăm evoluţia companiei, iar săptămâna trecută am intrat în linie dreaptă cu demersurile de privatizare: aprobarea prin Hotărâre de Guvern a strategiei de privatizare a Poştei Române, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional. Am reconfigurat proiectul eRomânia într-un mod care să fie interactiv, util şi reprezentativ, la un preţ mult mai mic decât cifrele promovate iniţial. Încă lucrăm la finalizarea lui şi, de îndată ce vom face recepţia, vom face publice rezultatele.

Nu în ultimul rând, aş menţiona programul Economia Bazată de Cunoaştere, care durează de peste şapte ani şi a avut impact pentru mai mult de 1,8 milioane de oameni, respectiv 20% din populaţia din mediul rural şi 8% din populaţia României. În luna decembrie a acestui an s-a încheiat faza asistenţă tehnică pentru utilizarea TIC în şcoli şi biblioteci locale EBC. Am avut o conferinţă numită Campionii Educaţiei Digitale, unde am premiat proiecte de pionierat care integrează utilizarea resurselor TIC şi Web 2.0 în educaţie.

Cât de atractivă a fost piaţa IT&C din România în 2012 din punct de vedere al investiţiilor?

Dan Nica: A existat şi există în continuare intenţia unor companii internaţionale din domeniu de a investi în sectorul IT&C. Vom face publice mai multe date la momentul concretizării lor. Principalul atu pe care îl avem pe piaţa românească este resursa umană profesionistă, care trebuie valorificată tot mai bine. Dacă până acum, timp de ani de zile, ne-am marketat ca având ‘mână de lucru ieftină’, putem spune că am început să depăşim această fază, iar specialiştii noştri sunt căutaţi, în primul rând, pentru competenţelor lor. De altfel, avem aici exemplele firmelor româneşti care fac cu succes outsourcing.

Cum arată absorbţia de fonduri europene la finele anului 2012?

Dan Nica: Până la 7 decembrie au fost semnate între MCSI prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) şi beneficiari un număr de 567 de contracte de finanţare, în valoare totală de peste 188 milioane de euro. Gradul de contractare este în prezent de 55%, iar plăţile efectuate aferente contribuţiei UE contractate până în acest moment este de 24%.

Astfel, pentru operaţiunile destinate administraţiei publice, valoarea totală a finanţării nerambursabile solicitată prin cele 767 proiecte depuse se ridică la 620 milioane euro, de aproape patru ori mai mare decât alocarea de 156 milioane euro. Această alocare a permis finanţarea unui număr de doar 88 de proiecte, până în prezent fiind realizate plăţi în valoare de 32 milioane euro, respectiv 20,5%.

Pentru mediul privat au fost contractate până acum un număr de 479 contracte, în valoare totală de peste 32 milioane euro, şi sunt în evaluare un număr de 2.700 proiecte cu o valoarea a finanţării nerambursabile de peste 165 milioane euro, în raport cu alocarea de 123 milioane euro.

Care sunt principalele proiecte pentru 2013, inclusiv în privinţa companiilor din subordine, Poşta Română şi Radiocomunicaţii?

Dan Nica: Poşta Română a intrat în linia dreaptă pentru privatizare şi sperăm să vedem o privatizare de succes. Acum urmează discuţiile cu investitorii pe care le aşteptăm cu mare interes. În ceea ce priveşte Radiocom, urmărim consolidarea companiei.

De asemenea, vom continua să consolidăm ceea am început în acest an. Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România este un fundament important pe care se va face dezvoltarea pe termen mediu şi lung a domeniului IT&C din România. Dată fiind importanţa majoră a acesteia, am cerut colaborarea societăţii civile, a partenerilor din mediul de afaceri şi a colegilor din autorităţi coordonatoare de domenii importante pentru a realiza această strategie, care să ajute piaţa să evolueze în direcţia potrivită.

Prioritatea Comisiei Europene de a avea bandă largă pentru toţi cetăţenii europeni reprezintă o prioritate şi pentru noi. În egală măsură ne propunem dezvoltarea serviciilor publice electronice, iar extinderea lor va avea o contribuţie majoră la consolidarea Pieţei Unice Digitale.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...