Nica: Sunt convins că vom primi aprobarea de la CE pentru conversia datoriilor în acţiuni

România va trebui să ceară acordul Comisiei Europene pentru conversia datoriilor în acţiuni la Poşta Română, iar ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, este convins că vom primi aprobarea.
Economica.net - Dum, 02 iun. 2013, 11:03
Nica: Sunt convins că vom primi aprobarea de la CE pentru conversia datoriilor în acţiuni

„În primul rând, prelungim procesul de privatizare, pentru că aceasta este condiţia ca să o putem face atractivă. Dacă întrerupem procesul de privatizare, atunci nu mai avem posibilitatea să facem conversia datoriilor în acţiuni. Mergem la Comisia Europeană, le spunem: uite noi am vrut să facem lucrul acesta, nu merge şi avem şi opinia consultantului… După care le cerem aprobare că nu putem să facem altfel şi le spunem daţi-ne voie să convertim, pentru că România are voie doar în proces de privatizare să convertească datoriile în acţiuni şi în felul acesta facem compania mai atractivă. Noi, în paralel, avem şi procesul de restructurare.. pentru că altfel nu ne aprobă conversia. Sunt foarte convins că vom primi aprobarea de la Comisia Europeană”, a spus Dan Nica în cadrul unei emisiuni difuzate duminică la ProTv.

Dan Nica a declarat că Poşta Română a fost „urmărită şi de ghinioane” în cadrul procesului de privatizare. Acesta a menţionat că Poşta belgiană, care era foarte interesată, nu a putut să participe la proces pentru că avea o înţelegere cu Comisia Europeană, iar Poşta italiană nu mai avea voie să facă investiţii în afara ţării.

„Când nu vine nimeni, fără să te întrebe cât costă, nici măcar să ia caietul de sarcini, înseamnă că problema este în zona de datorii”, a explicat Nica.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a spus că societatea a fost profitabilă în trecut, dar că foştii directori au încheiat contracte păguboase pentru companie.

„Când am plecat în 2004 de la conducerea ministerului, am părăsit această poziţie, această companie (Poşta Română -n.r) nu ştia ce să facă cu banii. Dacă îmi aduc bine aminte, avea un profit care depăşea câteva zeci de milioane de euro, iar în casă făceau plasamente overnight, că nu ştiau ce să facă cu banii”, a spus Nica.

Acesta a subliniat că la momentul când am preluat-o, în mai 2012, a primit scrisoare de la fostul director general că societatea intră în faliment pe 13 iunie 2012.

„Poşta Româna ar fi fost profitabilă dacă nu ar fi fost jumulită de o manieră oribilă. Hai să vă dau un exemplu, ca să fie mai clar. Ştiţi cât are cota de piaţă pe trimiterile rapide, coletele poştale? Acelea pe care le ducem fiecare cel puţin o dată în viaţă dacă nu când sunt copii studenţi sau le trimiţi la rude… 2%. Acum 20 de ani, 100%, dar cum a ajuns la 2%? Fostul director care răspundea de această operaţiune avea şi el firmă privată. Factura pe firma lui, transporta cu maşinile Poştei coletele şi când şi-a făcut plinul, el a plecat bine-merci şi compania a rămas cu 2%. Toate aceste chestiuni sunt identificate, au fost controale peste controale. Sunt dosare în curs, eu nu am voie să vorbesc despre ele. Dar dacă v-am spus că sunt verificări, adică se vede că se lucrează foarte intens la aceste lucruri, credeţi-mă că aşa este”, a spus Nica.

Termenul pentru depunerea ofertelor ferme şi neangajante pentru privatizarea Poştei Române a fost prelungit până la 30 iunie 2014, întrucât nivelul ridicat al datoriei face din Poşta Română o companie neatractivă pentru investitori, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

Şeful MSI a adăugat că va cere Comisiei Europene aprobarea pentru convertirea în acţiuni a datoriilor companiei la bugetul de stat, acestea totalizând peste 242 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...