Nicaragua a rupt relațiile diplomatice cu Țările de Jos

Guvernul din Nicaragua a rupt vineri seară relaţiile diplomatice cu Ţările de Jos, pe care le-a acuzat de "intervenţionism", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe de la Managua, într-un comunicat, transmit sâmbătă agenţiile internaţionale de presă, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 01 oct. 2022, 10:34
Nicaragua a rupt relațiile diplomatice cu Țările de Jos

În nota diplomatică, MAE nicaraguan a comunicat guvernului olandez „decizia de a înceta imediat relaţiile diplomatice”, în contextul „poziţiei reiterat de amestec, intervenţionistă şi neocolonialistă a Regatului Ţărilor de Jos”, se menţionează în comunicatul citat de EFE.

Potrivit Managua, Ţările de Jos „au ofensat şi continuă să ofenseze familiile nicaraguane cu ameninţări şi suspendări de lucrări pentru binele public, precum spitale pentru comunităţi autohtone şi afro-descendente”. „Repudiem şi condamnăm ofensele şi crimele acestei Europe colonialiste şi neocolonialiste faţă de unele ţări râvnite şi atacate, aşa cum este ţara noastră”, se mai arată în comunicatul MAE nicaraguan, sub semnătura ministrului de Externe Denis Moncada.

„Ofensiva permanentă a reprezentanţei – deloc diplomatică şi care a încălcat Convenţia de la Viena – acestui guvern neocolonial şi proimperial, ne obligă să luăm această măsură pe care o apărăm cu onoarea, demnitatea şi spiritul suveran care ne caracterizează”, continuă nota.

Oficialii de la Managua au mai susţinut că „noi cunoaştem imperiile şi coloniştii de pe planeta Pământ şi nimeni şi nimic nu ne poate face să uităm crimele lor împotriva umanităţii”.

Anunţul intervine la câteva ore după ce preşedintele Daniel Ortega (foto) a afirmat că „nu mai vrea relaţii cu Guvernul intervenţionist” din Ţările de Jos, în contextul în care ambasadoarea olandeză în Costa Rica, Christine Pirenne, l-a anunţat joi pe Ortega că ţara sa nu va mai finanţa deloc construcţia unei unităţi sanitare.

Relaţiile dintre Ţările de Jos şi Nicaragua erau gestionate de ambasadoarea olandeză în Costa Rica, în contextul în care pe teritoriul nicaraguan mai funcţionează doar un consulat olandez.

Anterior, în această săptămână, oficiali nicaraguani l-au declarat pe ambasadorul UE la Managua „persona non grata” şi au afirmat totodată că ţara nu-l va accepta pe noul ambasador american, ceea ce a alimentat tensiunile între preşedintele Ortega şi comunitatea internaţională, remarcă Reuters.

EFE aminteşte că, în 2018, Guvernul olandez a suspendat construcţia unui spital în oraşul Bilwi (în zona caraibeană nordică a ţării) în valoare de 21,5 milioane de dolari, ca urmare a „gravelor încălcări ale drepturilor omului comise de oficiali ai guvernului şi de grupuri paramilitare”, pe fondul unor manifestaţii antiguvernamentale.

Nicaragua traversează o criză politică şi socială din aprilie 2018, care s-a accentuat după controversatele alegeri generale din 7 noiembrie 2021, la care Ortega a fost reales pentru un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv şi al doilea alături de soţia sa Rosario Murillo, care deţine funcţia de vicepreşedinte, în timp ce principalii săi contracandidaţi sunt la închisoare.

Ortega, ce urmează să împlinească 77 de ani, se află la putere de 15 ani şi şapte luni, fiind acuzat de autoritarism şi de fraudă electorală, mai scrie EFE.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei, potrivit unor surse politice....
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...