Nici o ofertă pentru Oltchim până la termenul-limită. Doi investitori interesaţi cer un răgaz de două luni

Nici un investitor nu a depus vreo ofertă de cumpărare a combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Privatizarea s-ar putea relua în 60 de zile.
Economica.net - vin, 28 mart. 2014, 09:11
Nici o ofertă pentru Oltchim până la termenul-limită. Doi investitori interesaţi cer un răgaz de două luni

Nu a fost depusă nici o ofertă pentru cumpărarea Oltchim, dar există două cereri de amânare cu 60 de zile, depuse de consorţiul chinezesc  Baota Petrochemical Group – Junlun Petroleum şi de SIF Transilvania, numele fondului de investiţii fiind o surpriză.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, a anuntat recent proiectul de a forma un consorţiu al SIF-urilor, care să se implice în rezolvarea situaţiei Oltchim, împreună cu omul de afaceri Ştefan Vuza, deţinătorul complexului petrochhimic de la Borzeşti. Ulterior, Ceocea a revenit asupra declaraţiei.

UPDATE 11.25. La ora 11.04, deci după termenul limită, a fost înregistrată o singură ofertă, din partea unui fond de investiţii din Elveţia. Comitetul Creditorilor va decide daca oferta va fi acceptată.


UPDATE 17.00. Comitetul Creditorilor a decis să respingă oferta firmei elveţiene. Urmează să se pronunţe dacă se acordă un termen suplimentar de 60 de zile pentru privatizarea Oltchim, timpul necesar pentru ca statul şi Petrom să perfecteze tranzacţia privind preluarea rafinăriei Arpechim.

“Aceste două firme au solicitat amânarea pentru că ar dori şi finalizarea negocierilor pentru preluarea Arpechim. Având în vedere sumele despre care se discută, sute de milioane de euro, mă aştept ca această amânare să fie avizată pozitiv de comitetul creditorilor” a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorge Piperea, administrator special al combinatului.

Încă nu se ştie exact ce active ar urma să intre în Oltchim 2, firma care ar urma să fie privatizată. Totuşi, recent, Piperea a precizat, pentru ECONOMICA.NET, activele care ar urma să compună Oltchim: instalaţia de electroliză cu membrană, funcţională şi acum, instalaţia de electroliză cu mercur, care va porni în perioada imediat următoare, facilitatea pentru PVC, acum în conservare, platforma petrochimică Bradu, brandul, mărcile şi toate brevetele de invenţii.

„În plus, pe Oltchim 2 vor fi trecute toate contractele de muncă ale salariaţilor Oltchim care lucrează pe activele viabile ce vor fi trecute pe noua companie, plus circa 80 de contracte de muncă de la Mentchim, o companie care va intra cât dfe curând în faliment”, a spus Piperea. Administratorul judiciar nu a vrut să dezvăluie câţi angajaţi vor trece pe Oltchim 2 şi nici ce se va întâmpla cu cei ce nu se vor regăsi în schema de personal a noii companii înfiinţate.

Mentchim este una din companiile derivate din Oltchim care asigură servicii de mentenanţă pentru combinat. Oltchim este acţionarul majoritar al Mentchim.

Oltchim 2 va avea o personalitate juridică distinctă de Oltchim şi va urma să fie privatizată. Activele neviabile rămân la Oltchim, companie care, cel mai probabil, va fi vândută pe bucăţi pentru a se recupera, în parte, sume datorate către creditori- peste 700 de milioane de euro

„Din structura actuală a Oltchim SA se desprinde o structură funcţională din punct de vedere tehnic şi productiv care va reprezenta Oltchim SPV, societate cu personalitate juridică distinctă de Oltchim SA. Oltchim SPV va fi o societate având ca acţionar unic Oltchim SPV – societate în insolvenţă, cu aport integral constituit de aceasta din urmă, sub formă de aport în natură şi numerar. În schimbul activelor transferate la Oltchim SPV, Oltchim SA – societate în insolvenţă, va primi totalitatea părţilor sociale emise de Oltchim SPV”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Patru consorţii au cumpărat caietul de sarcini( Chimcomplex, al omului de afaceri Ştefan Vuza, ruşii de la Oil Gas Trade, consorţiul chinezesc Baota Petrochemical Group – Junlun Petroleum şi Petchem, divizia petrochimică a grupului maghair MOL – n.r.) ”, a spus ieri Piperea. Potrivit acestuia, oferta angajantă ar avea funcţia unui precontract de cumpărare. Reunirea activelor viabile ale Oltchim în firma Oltchim 2 şi vânzarea acesteia, se va face ulterior, „imediat după ce avem oferta angajantă câştigătoare şi planul de reorganizare este votat de creditorii majoritari”, a mai spus administratorul judiciar.

O primă privatizare eşuată

Acum un an şi jumătate, pe 21 septembrie, a fost organizată licitația cu oferte în plic pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim, precum și a creanțelor deținute de stat prin AVAS și compania Electrica, la combinat. Câștigător al licitației a fost desemnat patronul tv Dan Diaconescu, care i-a avut drept contracandidați pe omul de afaceri Ștefan Vuza și acționarul minoritar al Oltchim , firma poloneză PCC.

Ulterior, realizatorul TV nu a semnat însă contractul pentru achiziția Oltchim, așa încât licitația a fost anulată.

Oltchim are datorii de circa 800 de milioane de euro, dintre care garantate sunt peste 500de milioane de euro. Cei mai mari creditori cu creanţe garantate sunt băncile.

Compania funcţionează acum la doar 27% din capacitate. Referitor la proiectul statului, prin Ministerul Economiei, de a achiziţiona de la Petrom Rafinăria Arpechim, pentru a o vinde la pachet cu Oltchim, Piperea a spus doar că „discuţiile dau semnale pozitive”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...