Nicio ţară „nu poate fi scutită de obligaţia” primirii refugiaţilor – Hollande

Economica.net
21 09. 2015
ap_ap_photo1521_640x427_24277100

În legătură cu repartizarea ‘refugiaţilor în cadrul dreptului de azil, această repartizare trebuie să fie în toate ţările europene, nimeni nu poate fi scutit de obligaţie sau atunci nu mai aparţinem aceluiaşi întreg bazat pe valori şi principii’, a spus Hollande.

Şeful statului francez s-a exprimat cu trei zile înaintea unui summit european extraordinar ce trebuie să decidă miercuri la Bruxelles repartizarea în solidaritate a 120.000 de refugiaţi în statele membre, scrie Agerpres.

Hollande a amintit de asemenea că el ‘doreşte împreună cu cancelarul (german) Angela Merkel ca acest mecanism (de repartizare) să fie obligatoriu’, dar unele ţări ‘îl refuză’.

El a spus că a cerut ministrului său de interne Bernard Cazeneuve să apere acest mecanism la întâlnirea cu omologii săi europeni marţi, înaintea summitului.

Au fost montate primele corturi pentru refugiaţi, în România

Primele corturi pentru refugiaţi au fost amplasate în judeţul Timiş, în localitatea Lunga, aproape de graniţa cu Serbia

În zona localităţii timişene Lunga are loc un exerciţiu de verificare a capacităţii operaţionale de răspuns al autorităţilor române la situaţia înregistrată în statele din vecinătate, în contexul crizei imigranţilor.

‘Este un exerciţiu pe care-l desfăşoară Ministerul Afacerilor Interne pentru testarea acestei capacităţi’, a afirmat prefectul Eugen Dogariu.

În zona localităţii Lunga au fost ridicate o serie de corturi.

Din dispoziţia viceprim-ministrului Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, în judeţul Timiş se desfăşoară un exerciţiu de testare a capacităţii operaţionale de răspuns a României din punct de vedere al dinamicii fluxurilor migratorii, anunţa sâmbătă MAI.

În aplicarea deciziilor luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de vicepremierul Gabriel Oprea, în ultimele săptămâni, autorităţile române au intensificat măsurile de siguranţă la frontiera României cu Serbia, prin dislocarea unor forţe şi mijloace logistice suplimentare.

Exerciţiul reprezintă o continuare a măsurilor preventive şi pro-active luate la nivelul instituţiilor cu atribuţii din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, arată MAI.

Miercuri la Bruxelles, cele 28 de state membre ale UE trebuie în mod special să cadă de acord asupra repartizării a 120.000 de refugiaţi propusă de Comisia Europeană pentru a reduce presiunea asupra Italiei, Greciei şi Ungariei confruntate cu un aflux fără precedent de solicitanţi de azil.

O majoritate dintre cele 28 de state sunt favorabile acestei măsuri de urgenţă, dar mai multe ţări se opun ferm acestui plan dintre care Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă, aminteşte France Presse.