Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2.
AGERPRES - sâm, 16 oct. 2021, 14:29
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Sâmbătă, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1.613 paturi ATI destinate pacienţilor COVID-19.

În Bucureşti, sunt avizate de către Direcţia de Sănătate Publică 336 de astfel de paturi ATI.

De asemenea, la nivel naţional, există o rezervă operaţională de 168 de paturi ATI destinate pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, a precizat GCS. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale.

„1.739 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. La nivel naţional, la acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2”, a informat GCS.

Potrivit sursei citate, se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

„Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, a indicat GCS.

Un pacient, transferat cu elicopterul în Ungaria

În aceste condiții, un pacient infectat cu SARS-CoV-2, de la terapie intensivă, a fost transportat, sâmbătă, de la Oradea la Debrecen, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Un singur pacient a plecat astăzi de la Oradea, cu elicopterul, către Debrecen, de terapie intensivă. Acum mai pleacă pacienţi care sunt mai uşor, nu de terapie intensivă, de oxigen sau de altceva, adică de terapie intermediară, dar vor pleca din zona de graniţă”, a afirmat Raed Arafat.

Şeful DSU a fost prezent sâmbătă, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, unde a ajuns ajutorul oferit de Danemarca, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, constând în 15 ventilatoare şi 8 concentratoare de oxigen necesare pentru tratarea bolnavilor COVID-19.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...