Nicolae Idu, CE: O eventuală creştere a salariilor trebuie însoţită de finanţare sustenabilă

Şeful Reprezentanţei CE la Bucureşti, Nicolae Idu, spune că o eventuală creştere a salariilor trebuie "însoţită de preocupări privind măsuri posibile de finanţare", arătând că "nu e exclus ca pieţele să pună sub semul întrebării angajamentul României în privinţa politicii fiscale sănătoase".
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 11:08
Nicolae Idu, CE: O eventuală creştere a salariilor trebuie însoţită de finanţare sustenabilă

„Semnele recente referitoare la creşterea planificată a salariilor din sectorul public trebuie însoţită de preocupări privind măsurile posibile de finanţare sustenabilă. Nu este exclus ca pieţele să pună sub semul întrebării angajamentul României în ceea ce priveşte politica fiscală sănătoasă şi s-ar putea produce presiuni suplimentare, într-un moment în care nevoile de finanţare sunt substanţiale”, a declarat, vineri, Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei CE la Bucureşti.

Idu a spus că România a înregistrat în 2011 o creştere economică ce a depăşit aşteptările, „dar asta s-a datorat în bună parte unei recolte agricole excepţionale care, probabil, nu se va repeta anul acesta”.

„Pentru 2012 se preconizează o creştere economică de circa 1,6%. În acest context, trebuie să subliniez importanţa accelerării absorbţiei fondurilor europene, deoarece acestea reprezintă motorul principal sau chiar unicul motor al creşterii economice în 2012”, a mai spus Idu.

El a menţionat că Guvernul a depus mari eforturi anul trecut şi ele trebuie să continue. „Există din păcate unele semne de încetinire a ritmului de aprobare a proiectelor din fondul de coeziune şi sunt necesare măsuri de stimulare a absorbţiei”, a mai spus el.

Idu a amintit că în cadrul Consiliului European s-a subliniat că eforturile depuse până acum sunt insuficiente din punctul de vedere al atingerii majorităţii obiectivelor Strategiei Europa 2020. „Drept urmare, trebuie să ne concentrăm urgent pe punerea în aplicare a reformelor, acordând o atenţie specială măsurilor care au efecte pe termen scurt asupra creşterii economice”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...