Nicolăescu: Bugetul Sănătăţii, mai mare cu 30% decât în 2012;

Bugetul Sănătăţii pentru 2013 este mai mare cu 30 la sută faţă de cel de anul trecut, însă, din păcate, o parte a acestuia, aproximativ 3,5 miliarde de lei, va fi cheltuită pe datorii acumulate în intervalul 2009 - 2012, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 13:16
Nicolăescu: Bugetul Sănătăţii, mai mare cu 30% decât în 2012;

„Bugetul lui 2013 este mai mare şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că are sume de echilibrare de la buget, şi la Ministerul Sănătăţii, cu circa 30%. Numai că, aici (la minister – n.r.), este nefericirea mea – o mare parte din bani se duc pentru datoriile acumulate în 2009 – 2012. Şi, din păcate, nu achit integral toate datoriile cu aceste sume suplimentare alocate, dar măcar ne dă o «respiraţie» pentru 2014 încolo”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Potrivit demnitarului, datoriile acumulate în intervalul menţionat sunt de aproximativ 4,5 miliarde de lei, din aceşti bani urmând să fie achitaţi, probabil, în jur de 3,5 miliarde lei.

„Dacă bugetul în 2014 va fi la nivelul lui 2013, atunci e clar că pot să achit ultimele datorii şi să intru într-un normal şi voi putea face şi o serie de programe. Anul 2012 nu e închis încă, deci datoriile se duc undeva la circa 4,5 miliarde de lei. Şi eu voi plăti, anul acesta, probabil, în jur de 3,5 miliarde de lei, deci ar mai rămâne cam un miliard pentru 2014”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă în 2013 contează pe faptul că nu vor mai exista datorii, ministrul a răspuns afirmativ. „Da. Vrem să intrăm în normalitate, să fim cu toate plăţile la zi. În 2013, suntem cu toate plăţile la zi. Le plătim toate datoriile, cu condiţia ca ei să nu mai facă altele. Prin metodele noastre şi mecanismele de control şi transparenţă pe care vrem să le introducem, vom ţine cheltuielile în limita bugetului”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

În aceste condiţii, date fiind mecanismele create deja prin bugetul lui 2013, spitalele vor trebuie să se încadreze în banii primiţi, potrivit ministrului.

Bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2012 a fost de 5,46 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
Curtea Constituţională a României a admis, marţi, o sesizare a Avocatului Poporului şi a decis că, în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie......
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC  – Astra Vagoane Călători
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu ...
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault a anunțat astăzi deschiderea cataloagelor de comenzi pentru modelul Express, utilitară de dimensiuni mici cu un ...
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare ...