Nicolăescu: Deciziile noastre vor respecta regulile UE, acordul cu FMI, programul de guvernare

Deciziile pe care le va lua Ministerului Sănătăţii vor respecta regulile UE, programul de guvernare şi acordul existent cu Fondul Monetar Internaţional, întrucât este nevoie de un sistem sanitar echilibrat, care respectă nevoile populaţiei, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 13:36
Nicolăescu: Deciziile noastre vor respecta regulile UE, acordul cu FMI, programul de guvernare

Conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) s-a întâlnit, marţi dimineaţă, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a apreciat, la final, că discuţiile au stat sub semnul unui dialog deschis şi corect.

„Am discutat cu reprezentanţii Fondului mai multe teme de interes pentru sistemul sanitar şi i-am asigurat pe aceştia că toate deciziile noastre vor respecta regulile Uniunii Europene, Programul de Guvernare şi acordul pe care îl avem. Dorim un sistem public de sănătate echilibrat, care să respecte nevoile populaţiei, iar FMI este un partener de dialog pentru MS”, a spus Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al ministerului.

Totodată, potrivit MS, pe agenda discuţiilor cu reprezentanţii FMI nu a figurat problema sistării finanţării spitalelor private, precizarea fiind făcută după ce în presă au apărut informaţii despre acest subiect.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că experţii FMI au declarat, la discuţiile cu reprezentanţii ARPIM, că Guvernul este singurul în măsură să decidă dacă din fondul asigurărilor sociale de sănătate finanţează şi spitalele private.

„La întâlnirea cu experţii FMI am discutat cu prioritate problemele noastre, cu accent pe directiva europeană a plăţilor întârziate, care prevede scurtarea perioadei de plată a medicamentelor prescrise de la 300 la 60 se zile”, a spus directorul executiv al ARPIM.

Dan Zaharescu a precizat că, în acest context, reprezentanţii FMI au discutat ca în noul contract-cadru pentru 2013 privind acordarea asistenţei medicale să fie trecută directiva europeană a plăţilor întârziate.

În legătură cu plata spitalelor private din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, Dan Zaharescu a spus că nu au fost discuţii punctuale.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara recent că prin contractul cadru care ar putea intra în vigoare la 1 martie vor fi sistate fondurile către spitatele private, iar din acele sume vor fi dezvoltate programe de anestezie terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic şi trauma în cele 53 de spitale publice strategice.

Într-un raport prezentat de Ministerul Sănătăţii în şedinţa Guvernului din 16 ianuarie se arată că MS „susţine o reechilibrare a decontării serviciilor din asistenţa spitalicească între furnizorii publici şi cei privaţi, în sensul în care sistemul spitalicesc privat trebuie să beneficieze de finanţare din fonduri publice doar în domeniile în care asistenţa spitalicească publică este temporar sau permanent deficitară sau este nereprezentată pe plan judeţean sau regional”.

Potrivit notei privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat, prezentată în Guvern, funcţia socială pe care o are FNUASS pentru asigurarea echitabilă a accesului la servicii medicale de bază pentru toate categoriile de populaţie nu se poate realiza doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurenţe comerciale – bazată prioritar pe maximizarea profiturilor.

„În concepţia Ministerului Sănătăţii, deoarece unul din principiile fundamentale ale FNUASS este principiul solidarităţii, funcţia socială pe care acesta o are pentru asigurarea echitabilă a accesului la servicii medicale de bază pentru toate categoriile de populaţie, nu se poate realiza în totalitate doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurenţe comerciale, care este bazată în primul rând pe maximizarea profitului furnizorilor. Abordarea problematicii relaţiei public-privat propusă de Ministerul Sănătăţii porneşte de la necesitatea susţinerii din fondurile publice, cu prioritate, a sistemului public, precum şi a elementelor complementare acestuia din sistemul privat, precum şi stimularea atragerii de resurse private în finanţarea celorlalte activităţi ale furnizorilor privaţi de sănătate”, se arată în documentul MS.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat ulterior că spitalele private vor avea finanţare din bani publici pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt unităţi unice sau au specialităţi unice în zonă.

„Vreau să fac câteva precizări legate de limitarea finanţării din bani publici. Această decizie nu poate fi luată decât odată cu aprobarea contractului cadru şi nu înainte de aprobarea Legii bugetului pe 2013. Dar, pentru liniştirea tuturor în legătură cu spitalele private, menţionez că acestea vor fi finanţate pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt spitale unice în zonă, adică nu există acolo spitale publice, sau dacă au specialităţi unice în respectiva zonă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a mai spus că în această săptămână Ministerul Sănătăţii va începe discuţiile cu reprezentanţii spitalelor private, pentru a fi găsite cele mai bune variante în favoarea pacienţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...