Nicolăescu, nemulţumit de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Transplant. Anunţă schimbări

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că Agenţia Naţională de Transplant nu are, din punctul lui de vedere, un management competent şi că va trebui să se "umble" şi la această instituţie, în contextul reorganizării MS.
Economica.net - Dum, 14 apr. 2013, 08:19
Nicolăescu, nemulţumit de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Transplant. Anunţă schimbări

Nicolăescu a vorbit în emisiune şi despre bugetul alocat pentru transplant, dar şi despre faptul că nu este mulţumit de actuala conducere a Agenţiei Naţionale pentru Transplant.

Referitor la sumele alocate în acest domeniu, ministrul a precizat că bugetul de anul trecut pentru transplant nu a fost consumat, iar în 2013 s-a calculat „necesarul la nivelul anului 2012”, cu menţiunea că din veniturile Ministerului Sănătăţiii (MS) sunt puse deoparte nişte sume, în cazul că va fi nevoie.

„Din punctul meu de vedere, noi asigurăm anul acesta măcar nivelul anului 2012. Dacă va fi nevoie, din fondurile ministerului, vă aduc aminte că noi avem acele fonduri proprii care vin din taxa de viciu. De acolo avem nişte sume şi, dacă va fi nevoie, suplimentăm Programul de transplant. Să dea Dumnezeu să fie atâţia donatori şi poată să se facă atâtea transplanturi cât e nevoie”, a explicat demnitarul.

Eugen Nicolăescu a mai declarat că, din păcate, Agenţia Naţională de Transplant, aşa cum a moştenit-o, nu are un management competent. „Va trebui să umblăm şi la această agenţie, ceea ce vom face, dacă tot facem reorganizarea ministerului, în următoarele două luni”, a menţionat el.

Agenţia îl are ca preşedinte pe prof. dr. Irinel Popescu, director executiv este Dan Luscalov, iar postul de director adjunct pe strategie de management este ocupat de Andrei Nica.

Întrebat dacă are în vedere o remediere a situaţiei de la Institutul de Transplant din Târgu Mureş, în sensul de a acorda personalitate juridică instituţiei, ministrul Sănătăţii a spus că discuţia pe acest subiect este veche, că a fost deja acolo şi a transmis personalului faptul că acordarea de personalitate juridică Institutului nu ar schimba cu nimic situaţia.

„Le-am spus să facem o evaluare, poate în partea a doua a anului, ca să vedem dacă într-adevăr temerile lor sunt justificate sau nu. În acest moment, cred că o modificare nu se impune ca fiind necesară. Dar, dacă viaţa ne va dovedi că ei au dreptate, o vom face”, a mai spus ministrul.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, afirma anul trecut că singura soluţie pentru problemele grave ale unităţii este reînfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desfiinţat „abuziv, având la bază argumente hilare”.

Suciu a declarat că de la desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) şi transformarea lui în secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în 2010, au plecat din unitate 23 de asistente medicale şi toţi cei trei medici anestezişti, pe fondul lipsurilor legate de finanţare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a arătat că din 1 octombrie unitatea nu va mai putea opera urgenţele la copii, în condiţiile în care de atunci vor pleca doi medici anestezişti cu experienţă, iar medicul numit în loc va trebui „să înveţe din mers”, dar unitatea va continua să opereze alte patologii.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...