Nicolăescu: Spitalele de urgenţă trebuie să fie la MS. Este interesul strategic sanitar al României

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că toate spitalele de urgenţă ar trebui să fie la MS, întrucât ele ţin de interesul strategic sanitar al României, medicina de urgenţă fiind atributul exclusiv al statului, iar spitalele municipale să fie în administrarea autorităţilor locale.
Economica.net - mar, 08 ian. 2013, 11:41
Nicolăescu: Spitalele de urgenţă trebuie să fie la MS. Este interesul strategic sanitar al României

„Cred că au fost descentralizate spitalele care nu trebuiau să fie descentralizate şi n-au fost descentralizate spitale care ar fi trebuit să fie descentralizate. Au fost transferate la comunităţile locale spitale judeţene de urgenţă, când ele, din principiu, ar fi trebuit să rămână în finanţarea Ministerului Sănătăţii, aşa cum ştiţi că se finanţează din sistemul de stat UPU şi, mai nou, din anul 2013, ATI. Din punctul meu de vedere, e o mare prostie, făcută probabil după interesele unora şi ale altora, dar nicidecum în concordanţă cu interesul strategic sanitar al României”, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX ministrul Eugen Nicolăescu.

Ministrul a precizat că la Ministerul Sănătăţii au fost păstrate o serie de spitale municipale care, din punctul său de vedere, ar trebui să fie la autorităţile locale, pentru că nu au justificare să rămână la MS.

Eugen Nicolăescu a subliniat că medicina de urgenţă este atributul exclusiv al statului şi, în acest context, statul îşi păstrează spitalele şi răspunde de ele.

„Ştim că medicina de urgenţă performantă se face prin spitalele regionale şi judeţene de urgenţă. Acelea trebuie să fie la Ministerul Sănătăţii. Cum am spus, la Ministerul Sănătăţii trebuie să rămână, în general, instituţiile sanitare care sunt în colaborare cu unităţile de învăţământ, cu universităţile. Deci sunt câteva principii care trebuie respectate, dar ele nu s-au respectat. Sunt principii pe care trebuie, până la urmă, să le punem în funcţiune”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că va face un memorandum la Guvern pe această temă şi va trebui să discute cu ministrul care se ocupă de administraţie şi dezvoltare regională, pentru ca împreună să stabilească un cadru principial cu care „să operăm în România, ca să nu mai facă fiecare ce vrea”.

„I se năzare unuia, hai să facem asta, dar de ce? Nu, domnule, ai o strategie pe care o aprobi în Guvern şi toată lumea o respectă, indiferent că eşti frumos sau urât, indiferent că îţi place sau nu-ţi place”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a evidenţiat şi o altă problemă, respectiv aceea a spitalelor de psihiatrie.

„De asemenea, o mare problemă avem la spitalele de psihiatrie, unele sunt în subordinea ministerului, altele la autorităţile locale. Este o nebunie şi noi va trebui să facem ordine şi aici. Unele dintre ele sunt într-un hal fără de hal, altele au măsuri de siguranţă specială, unele deservesc mai multe judeţe. Este logic să rămână la comunităţile locale, este logic să rămână la minister? Eu cred că şi aici trebuie făcută o analiză şi luată o decizie, iarăşi, raţională”, a precizat Nicolăescu.

Ministrul a subliniat că sunt mai multe lucruri care trebuie făcute în următoarele şase luni, astfel încât la sfârşitul semestrului I să fie luată o decizie şi să poată fi pregătit bugetul pe 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...