Nicolăescu vrea ca personalul medical să fie plătit după performanţă

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că, pentru ca personalul medical să fie motivat să rămână în ţară, trebuie să se facă modificări legislative prin care să existe un "statut de plată după performanţă", după criterii obiective şi transparente, a celor care lucrează în sistem.
Economica.net - sâm, 12 ian. 2013, 16:30
Nicolăescu vrea ca personalul medical să fie plătit după performanţă

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că, în prezent, resursa umană din sistemul sanitar constituie o mare problemă şi vrea să reia ideea din primul său mandat în fruntea ministerului, de plată a personalului medical după performanţă, dat fiind că în ultimii patru ani nu s-a făcut nimic în acest sens, transmite corespondntul MDIAFAX.

„Din păcate, au trecut patru ani în care nu s-a făcut nimic şi trebuie să reluăm acea idee, în sensul de a încerca să facem plata personalului medical după performanţă. În sensul în care să motivăm personalul medical şi în felul acesta să găsim o metodă prin care să stabilizăm personalul şi chiar să-l atragem. Să-l motivăm să rămână în ţară. (…) Că vom face modificări legislative substanţiale, că vom merge poate la acte normative subsecvente – mi-e greu să vă spun astăzi care va fi alternativa. Dar oricum trebuie să ne gândim să scoatem statutul personalului medical din statut bugetar şi să-l ducem într-un statut de plată după performanţă, pe un buget global, astfel încât să existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de secţii, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, uşor comensurabile, ca să poată să fie şi stimulative şi aplicate motivant. Pentru că, dacă nu vom face acest lucru, vom cădea într-o altă alternativă probabil, în care să întărim abuzuri sau să se întâmple orice altceva decât ceea ce ne dorim şi sperăm să se întâmple ca urmare a acestor activităţi”, a spus Nicolăescu.

Nicolăescu a mai spus că el a avut şi are în continuare „reţineri” legate de acordul încheiat de guvernele trecute cu FMI şi Comisia Europeană, care impune „constrângeri suplimentare”, însă acesta trebuie respectat.

„Chiar dacă eu am avut reţineri şi am reţineri în continuare pe acest acord, ei (cei de la FMI, BM şi CE – n.r.) trebuie respectaţi, trebuie să convenim direcţiile pe care vom merge în continuare şi după ce le convenim, sigur, ele vor fi făcute publice. (…) Am spus că în 2009, când s-a făcut acest acord, am considerat că n-aveam nevoie. Că dacă aveam un Guvern responsabil, acel Guvern ar fi trebuit să-şi facă singur ordine în curte, să nu aibă nevoie de cineva să-i dea la funduleţ cu nuiaua, ca să-şi facă treaba. De asta am spus că am avut reţineri, nu pentru altceva. Şi de acolo, sigur că s-au născut constrângeri suplimentare, pe care, ca o ţară normală şi democratică, ţi le duci mai departe indiferent cine vine şi pleacă de la guvernare. E acord internaţional? Respecţi legea internaţională, indiferent că-ţi place sau nu-ţi place”, a arătat Nicolaescu.

Nicolăescu a adăugat că el a fost cel care, în mandatul trecut, le-a crescut lefurile celor din sistemul sanitar, chiar dacă „nimeni nu-şi mai aduce aminte” că a dublat salariile medicilor şi asistenţilor şi a triplat salariile rezidenţilor de anul I şi II.

El a arătat că, atunci când a plecat din funcţie, un medic rezident avea 1.100 de lei, iar acum are 700, precizând însă că în acest an nu se pot face modificările salariale, ci abia după ce va fi schimbată legea care să permită acest lucru şi se va fundamenta astfel bugetul pe 2014.

„Criteriile de performanţă vor fi cunoscute, transparente, nu le ţin în sertar. Deocamdată lucrăm, gândim o schimbare legislativă. Astăzi legea ne interzice, trebuie să schimbăm legea ca să facem un asemenea sistem. (…) Toată salarizarea de care discutăm se duce pe buget global, deci în aceeaşi sumă de finanţat. Dar este o discuţie pe care trebuie să o avem în perioada următoare. Eu sper ca în acest an să reuşim ca toată baza legislativă necesară pentru a ne atinge obiectivele să fie realizată. După, sigur că vom putea trece şi la aplicare. (…) În 2013 e acelaşi sistem, prin Casă. Noi trebuie să facem o serie de ajustări, de revizuiri ale sistemului de finanţare, în 2013. Am o constrângere de natură legală – conform Legii finanţelor publice, toate actele normative care vor sta la baza construcţiei bugetului pe 2014 trebuie să fie gata adoptate până la data aprobării bugetului pe 2014. Deci dacă mă duc frumos înapoi pe Legea finanţelor publice, eu trebuie să le am pe toate adoptate până la 15 septembrie”, a precizat el.

Pe de altă parte, a spus Nicolăescu, este important şi ca mediul de lucru să fie motivant şi ca investiţii şi ca personal, întrucât un medic care lucrează cu aparatură învechită „oricând poate fi acuzat de malpraxis”.

Nicolăescu a refuzat să comenteze faptul că preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a ameninţat cu o grevă generală, dacă nu cresc salariile în sistem, arătând însă că este „pregătit pentru orice”.

În aceeaşi conferinţă de presă, secretarul de stat Raed Aradat a precizat că nu se pune problema reducerii anilor de rezidenţiat, astfel încât medicii să ajungă mai repede pe post, arătând că s-ar ajunge sub standardele UE, în timp ce Nicolăescu a spus că, dacă s-ar lua o asemenea măsură, România ar putea chiar ajunge în procedură de infringement pe acest subiect.

Te-ar mai putea interesa și
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, care a paralizat o mare parte din această ţară, informează Reuters....
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Berăria H a achiziționat cel mai mare sistem audio de tip install din România, susține un comunicat de presă al companiei ...
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care ...
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...