Nicolăescu: Vreau numirea lui Arafat ca secretar de stat şi redeschiderea Institutului Cantacuzino

Eugen Nicolăescu, propus pentru portofoliul Sănătăţii, a spus că are ca priorităţi numirea lui Raed Arafat în funcţia de secretar de stat şi prim-adjunct al ministrului, dar şi repornirea producţiei la Institutul Cantacuzino.
Economica.net - vin, 21 dec. 2012, 21:40
Nicolăescu: Vreau numirea lui Arafat ca secretar de stat şi redeschiderea Institutului Cantacuzino

Eugen Nicolăescu a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate din Parlament pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, fiind validat cu 20 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei abţineri.

La finalul audierii sale, Nicolăescu a spus că principalele trei priorităţi ale mandatului său vizează numirea lui Raed Arafat ca secretar de stat şi prim-adjunct al ministrului, aşa cum a promis, trimiterea la Ministerul Finanţelor a solicitării pentru acordarea sumei necesare finalizării lucrărilor la Institutul Cantacuzino şi repornirii producţiei, precum şi constituirea unui colectiv format din profesori universitari, academicieni, practicieni, cu care să se consulte în următoarele săptămâni pentru revizuirea strategiei sistemului sanitar.

Întrebat care este opinia lui în legătură cu noua Lege a sănătăţii, Eugen Nicolăescu a spus că nu are încă un punct de vedere în legătură cu necesitatea acesteia.

„Nu am un punct de vedere dacă este nevoie de o nouă lege a sănătăţii. Aceasta presupune să ne uităm pe ceea ce este în prezent. O nouă lege ar însemna să aşteptăm încă un an până la intrarea ei în funcţiune. Nu ştiu dacă România îşi permite acest interval de timp. Poate că ar trebui să modificăm legea actuală acolo unde considerăm că trebuie modificată, iar aceasta s-ar putea realiza în trei luni. De asemenea, ar mai fi o soluţie să nu modificăm nimic din lege, ci doar actele subsecvente. Va trebui însă să avem şi o discuţie cu FMI pe acest subiect”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Întrebat dacă intenţionează să schimbe managerii spitalelor, Nicolăescu a spus că nu a făcut niciodată acest lucru.

„Managerii au fost aleşi pe un interval de timp, când le va expira mandatul se vor face concursuri. Dacă sunt buni, să-şi reînnoiască mandatele, dacă nu, să vină alţii mai buni”, a precizat Eugen Nicolăescu.

El a mai spus că o altă prioritate a mandatului său este auditarea programelor naţionale de sănătate, întrucât există discrepanţe între ceea ce primesc pacienţii cu aceeaşi patologie şi consideră oportun să existe un standard pentru aceste programe.

În timpul audierii în comisiile de sănătate reunite, Eugen Nicolăescu a vorbit despre necesitatea stabilităţii sistemului şi crearea unui cadru legislativ care să nu necesite modificarea la fiecare schimbare de ministru, pentru că ceea ce a lipsit Sănătăţii a fost tocmai „lipsa de continuitate”.

Eugen Nicolăescu şi-a exprimat indignarea în legătură cu decizia „unor persoane” de a închide Institutul Cantacuzino.

„România are nevoie de Institutul Naţional Cantacuzino. A fost o bătaie de joc ceea ce s-a întâmplat cu acest institut. Este de neacceptat şi, dacă voi putea să găsesc vinovaţii, o voi face. Mi s-a spus că, cu 10 milioane de euro, în şase luni institutul şi-ar putea relua activitatea, mai mult de atât, ar putea exporta vaccinuri. România are nevoie de acest institut. Reluarea activităţii la Cantacuzino este un semnal pentru populaţie că erorile se corectează”, a mai spus Nicolăescu în faţa membrilor comisiilor de specialitate reunite.

Te-ar mai putea interesa și
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic necesar finalizării lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica din Capitală.......
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de căldură ...