Nicolas Maure, adus de la Dacia să redreseze Avtovaz, intră în bârlogul leului – Reuters

Nicolas Maure, adus de alianţa Renault-Nissan să redreseze AvtoVAZ, intră în bârlogul leului, unde predecesorul său s-a confruntat cu declinul vânzărilor şi interesele financiare puternice din rândul acţionarilor, furnizorilor şi angajaţilor, transmite Reuters, citată de Mediafax.
Economica.net - mie, 16 mart. 2016, 07:36
Nicolas Maure, adus de la Dacia să redreseze Avtovaz, intră în bârlogul leului - Reuters

Francezul în vârstă de 55 de ani va continua probabil măsurile de reducere a forţei de muncă şi îndepărtarea furnizorilor de componente de calitate inferioară, deşi într-un ritm mai lent decât ultimul director, încercând să evite coliziunea cu cei care doresc menţinerea unui status quo.

Avtovaz, producătorul Lada, cel mai bine vândut brand din Rusia, şi cel mai mare producător auto al ţării după vânzări, se confruntă cu dificultăţi financiare. Pierderile Avtovaz s-au triplat, de la 25 de miliarde de ruble în 2014, până la 73,85 miliarde de ruble (930 de milioane de dolari) anul trecut. Renault a decis să deprecieze valoarea investiţiei sale la Avtovaz cu 225 milioane de euro, până la 91 milioane de euro.

Maure a fost numit marţi director general, înlocuindu-l pe suedezul Bo Andersson, victimă a recesiunii din Rusia, care a afectat vânzările auto, şi criticat de acţionarii ruşi ai Avotvaz pentru concedierea muncitorilor.

Până acum, Maure a fost directorul general al Groupe Renault Romania şi CEO al Automobile Dacia, având astfel experienţa de a lucra într-un fost stat comunist şi de trata cu sindicatele. Dar problemele cu care se va confruntă la fabrica Avtovaz de la Togliatti sunt diferite.

Un director a fost împuşcat mortal de la colapsul comunismului în Rusia – un incident legat de crima organizată, care în acea perioadă infecta industria auto – şi în ultimii ani, mulţi angajaţi importanţi de la Togliatti se deplasau cu escorte.

Avtovaz şi-a modernizat procesul de fabricaţie şi liniile de producţie, îmbunătăţindu-şi semnificativ calitatea produselor. Rămânem optimişti privind viitorul pe termen lung al pieţei din Rusia şi al Avtovaz, ca lider al pieţei interne, a afirmat Carlos Ghosn, şeful alianţei Renault-Nissan şi preşedintele Avtovaz. Renault deţine o participaţie de 50% la compania holding care controlează Avtovaz, în timp ce partenerul nipon Nissan Motor Co. deţine un pachet de 17,13%, iar corporaţia rusă de stat Rostec are un pachet de 32,87%.

Maure, care lucrează de 16 ani pentru Renault, şi-a decorat biroul din România cu multe maşini în miniatură. În perioada în care a condus Automobile Dacia SA, a purtat negocieri salariale dure cu sindicatele, care ameninţau cu greve. Conducerea a ridicat problema posibilităţii mutării producţiei în Maroc, unde există o fabrică Renault mai competitivă în oraşul Tangiers, dacă salariile din România cresc prea mult. În final, cele două părţi au ajuns la un acord privind majorarea salariilor cu 5% şi acordarea unui bonus pentru 2016. Cu toate acestea, afacerea Dacia este în creştere, spre deosebire de Avtovaz, afectat de declinul economiei ruse. Modelul Lada este afectat şi de concurenţa rivalelor sud-coreene Kia şi Hyundai şi a altor branduri.

Bo Andersson a răspuns dificultăţilor din Rusia cu concedieri. În 2014 şi 2015, compania a renunţat la 20.000 din cei 65.000 de angajaţi. Aceste concedieri i-au afectat semnificativ pe locuitorii din Togliatti, un oraş dominat de Avtovaz şi furnizorii săi. Problema concedierilor este una sensibilă pentru Kremlin, pe fondul creşterii tulburărilor sociale provocate de recesiune.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au afirmat că principalul motiv al înlocuirii lui Bo Andersson a fost refuzul acestuia de a face compromisuri cu furnizorii ruşi de piese auto, pe care i-a înlocuit cu firme străine la primul semn al problemelor de calitate ale pieselor lor.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Cîțu: Mai sunt 6 locuri libere la ATI. Este nevoie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi acum
Cîțu: Mai sunt 6 locuri libere la ATI. Este nevoie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi acum
Premierul Florin Cîțu, a declarat la finele unei întâlniri a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei că, la nivel național, mai sunt disponibile doar 6 paturi ATI. Este......
Bursa de la Bucureşti a câştigat 800 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 800 milioane de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 800 milioane de lei din capitalizare, respectiv ...
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech soseşte luni în ţară
511.290 doze de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Sars-CoV2 vor sosi luni în România. Acestea vor fi distribuite în centre ...
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
INS: Cei peste 5,1 milioane de pensionari au încasat anul trecut 92,3 miliarde de lei
Statul a plătit anul trecut pensii în valoare totală de 92,304 miliarde de lei, cu 15,4% mai mult decât în 2019. Pensia ...