Nicolescu: Am cerut producătorilor de gaze să amâne reviziile la sonde, ca producţia să fie la maximum

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a cerut producătorilor interni de gaze să amâne lucrările de revizii la sonde, pentru ca producţia internă de gaze să fie la nivelul maxim, în contextul în care Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în această dimineaţă.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 19:31
Nicolescu: Am cerut producătorilor de gaze să amâne reviziile la sonde, ca producţia să fie la maximum

Producţia internă este asigurată de două mai companii, Romgaz şi Petrom, iar un mic procent reprezintă producţia firmei Amromco.

‘Le-am adresat rugămintea (producătorilor – n.r.) să încerce să producă la maximum în lunile următoare. Dacă au operaţiuni sau intenţii de revizii de sonde, să le amâne pentru o perioadă de timp, în aşa fel încât producţia actuală în România să fie la maximul posibil’, a spus Nicolescu, într-o declaraţie de presă.

Gazele pe care le importă România din Rusia tranzitează Ucraina.

Ministrul a mai afirmat că Executivul se aştepta la apariţia acestei situaţii, astfel că a adoptat în urmă cu câteva săptămâni o decizie prin care statul va ajuta producătorii să sape noi sonde în zăcămintele existente tocmai pentru ca producţia să fie maximă.

Nicolescu a precizat că urmăreşte depăşirea unui volum de gaze din depozite de 2 miliarde de metri cubi, faţă de 1,6 miliarde, cât este stocul minim aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

‘Necesarul estimat de ANRE pentru depozite pentru anul acesta este de 1,6 miliarde de metri cubi. În momentul de faţă avem în depozite 1,35 de miliarde de metri cubi şi ne propunem, pentru a avea o abordare prudentă, să atingem un nivel de stocare de peste 2 miliarde de metri cubi’, a precizat ministrul.

El a subliniat că este exclus ca populaţia să aibă vreo problemă în aprovizionare.

‘Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Soluţia de avarie este să stocăm mai mult şi, dacă vom avea o iarnă foarte grea, să fim pregătiţi ca anumite unităţi să treacă de pe consumul de gaze naturale pe un consum de alt tip de combustibil, de exemplu păcură. Pot să exclud în momentul de faţă orice fel de întrerupere de furnizare către populaţie sau către unităţile care asigură furnizarea de agent termic în perioada de iarnă’, a completat Nicolescu.

Ministrul delegat pentru Energie a mai spus că a solicitat Comisiei Europene să se implice în calitate de mediator în soluţionarea rapidă a diferendului dintre Rusia şi Ucraina.

Anterior, în această dimineaţă, Departamentul pentru Energie a remis AGERPRES un comunicat în care precizează că populaţia României nu va fi afectată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina, întrucât există o cantitate suficientă de gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracţie, iar, la ora actuală, producţia internă depăşeşte consumul naţional de gaze.

Gazprom a anunţat, luni, că a avertizat Comisia Europeană în legătură cu ‘posibile perturbări’ în aprovizionarea cu gaze a ţărilor europene dacă Ucraina, căreia a decis să-i aplice sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului, relatează agenţia de presă France Presse.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...