Peste 95% dintre IMM-uri au angajat mai puţin de cinci persoane în 2013 – CNIPMMR

Cele mai multe dintre întreprinderile mici şi mijlocii, respectiv 95,3%, au angajat, în 2013, mai puţin de cinci persoane, cele din industrie ocupând primul loc în ceea ce priveşte numărul mediu de noi salariaţi (1,75), susţine preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Economica.net - vin, 12 sept. 2014, 10:53
Peste 95% dintre IMM-uri au angajat mai puţin de cinci persoane în 2013 - CNIPMMR

‘Conform datelor existente în Carta Albă a IMM-urilor 2014, 3,35% dintre firme au încadrat în muncă între 5 şi 10 persoane, în timp ce 0,84% dintre întreprinderi au înregistrat 11 – 20 de noi salariaţi, iar 0,52% dintre agenţii economici au angajat mai mult de 20 de persoane. În funcţie de vârsta companiilor, numărul mediu de persoane nou angajate este mai amplu în cadrul IMM-urilor mai vechi de 15 ani (1,49) şi mai redus în rândul firmelor recent înfiinţate (0,93), iar variaţia medie de personal este pozitivă, înregistrând nivelul cel mai ridicat în unităţile economice care au sub 5 ani vechime’, a declarat Ovidiu Nicolescu pentru AGERPRES.

În funcţie de regiunile de dezvoltare, se observă că firmele din regiunea Sud Est au cea mai mare medie de noi angajaţi (1,63), organizaţiile din Sud Vest consemnează cea mai amplă creştere a numărului de salariaţi (0,66), iar companiile din regiunea Nord Est înregistrează o variaţie negativă a personalului (0,56).

‘După forma de organizare juridică a agenţilor economici, se constată că societăţile pe acţiuni consemnează cel mai mare număr mediu de persoane nou angajate (4,78) şi o variaţie medie negativă a personalului (0,84), societăţile cu răspundere limitată deţin cel mai mare spor mediu de resurse umane (0,43), iar firmele astfel organizate juridic înregistrează cel mai redus număr de salariaţi noi (0,34). Gruparea firmelor pe domenii de activitate evidenţiază faptul că IMM-urile din industrie ocupă primul loc în ceea ce priveşte numărul mediu de persoane nou angajate (1,75), iar companiile din sectorul transporturilor sunt pe prima poziţie în ceea ce priveşte variaţia medie de personal. Întreprinderile din comerţ înregistrează nivelul cel mai redus, atât în ceea ce priveşte personalul nou încadrat în muncă (0,82), cât şi sporul mediu de salariaţi (0,26)’, reiese din documentul citat.

Preşedintele CNIPMMR precizează, totodată, că în cele mai multe întreprinderi se pune accent pe experienţă (79,7%), cunoştinţele şi abilităţile de specialitate obţinute (53,22%), competenţa în domeniul de activitate (45,19%), spiritul de responsabilitate (45,06%) şi conştiinciozitate (37,35%).

‘Analiza evoluţiei salariului mediu din IMM-uri în anul 2013 comparativ cu 2012 relevă următoarele: în 73,17% din întreprinderi salariile au rămas la fel, în 11,92% dintre companii nivelul retribuţiilor a crescut cu până la 5%, în 5,04% dintre entităţi s-au efectuat măriri salariale de 5-10%, în timp ce în 4,59% din firme venitul mediu a fost diminuat cu până la 5%’, a mai spus Nicolescu.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...