Nicolescu, Deloitte: Strategia energetică ar trebui să cuprindă maximum două investiţii mari, dar care să fie realizate

Noua strategie energetică a României ar trebui să cuprindă una sau maximum două investiţii mari, dar pe care statul să şi le asume şi să le ducă la capăt, a declarat, joi, Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte.
Economica.net - joi, 08 sept. 2016, 11:25
Nicolescu, Deloitte: Strategia energetică ar trebui să cuprindă maximum două investiţii mari, dar care să fie realizate

‘Mi-aş dori ca, în cadrul noii strategii energetice, să existe una sau maximum două investiţii mari strategice pe care statul să şi le asume, dar să şi le asume indicând sursele de finanţare şi să le facă. Pentru că, dacă ne uităm ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, sunt foarte puţine investiţii de peste 500 de milioane de euro realizate. Un consilier al preşedintelui Comisiei Europene spunea că noi şi bulgarii am putea ieşi campioni europeni dacă s-ar organiza un concurs de vorbit pentru proiecte energetice, dar stăm foarte prost la capitolul realizare’, a spus Nicolescu, în cadrul unei conferinţe organizate de ziarul Bursa.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să clarifice în perioada următoare patru aspecte, respectiv noua strategie energetică a României, situaţia din sectorul energiei regenerabile, cadrul fiscal pentru petrol şi gaze şi listarea la bursă a Hidroelectrica.

‘În ceea ce priveşte cadrul fiscal pentru petrol şi gaze, să-l revizuim odată! Chiar nu putem să lansăm o dezbatere publică? De ce amânăm mereu acest subiect şi încercăm mereu să-l politizăm? În privinţa Hidroelectrica, trebuie să existe un parcurs clar, pentru a putea bate recordul stabilit în 2014 de listarea Electrica. Dacă două din cele patru lucruri se realizează până la 1 decembrie, eu mă declar satisfăcut’, a mai spus reprezentantul Deloitte.

De asemenea, în opinia sa, strategia energetică va trebui să stabilească ce rol vor avea statul şi mediul privat, precum şi care va fi rolul capitalului autohton.

‘Cum ne vom încălzi? Pe energie electrică, pe gaze? Care va fi alternativa la combustibilii clasici? Cum se va comporta statul ca acţionar în companiile unde e acţionar? Va continua să le politizeze, va încerca să le profesionalizeze? Cum vor fi atrase sursele de finanţare?’, a continuat Nicolescu.

El a amintit că, joi, se semnează acordul de finanţare pentru proiectul BRUA, pentru care Transgaz a primit fonduri europene de 179 de milioane de euro.

‘BRUA este un proiect pe care România îl face pentru Europa. Să nu înţeleagă cineva că am primit un mare cadou cu cei 180 milioane de euro. Este foarte important acest lucru din perspectiva asigurării restului până la 600 milioane de euro, o sumă foarte mare, mai ales dacă această conductă s-ar situa în baza de active a transportatorului român, care acum este undeva la 800 de milioane de euro’, a adăugat expertul Deloitte.

Te-ar mai putea interesa și
Germania va crea un fond de 10 miliarde de euro pentru finanţarea start-up-urilor din tehnologie
Germania va crea un fond de 10 miliarde de euro pentru finanţarea start-up-urilor din tehnologie
Germania a decis să deblocheze 10 miliarde de euro pentru a susţine start-up-urile din tehnologie în etapa lor de creştere, o decizie care va impulsiona un sector care este crucial pentru......
Scăderea costurilor pentru energiile regenerabile subminează termocentralele pe cărbune – Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă
Scăderea costurilor pentru energiile regenerabile subminează termocentralele pe cărbune – Agenţia Internaţională ...
Costul surselor de producţie a energiei regenerabile este mai mic decât cel al noilor termocentrale pe cărbune şi chiar ...
Parteneriat între Finastra și Uni Systems pentru soluții și servicii de trezorerie, plăți și risc pe piața din Romania
Parteneriat între Finastra și Uni Systems pentru soluții și servicii de trezorerie, plăți și risc pe piața din Romania
Finastra a încheiat un nou parteneriat cu Uni Systems Information Technology S.M.SA (Uni Systems), o companie de integrare ...
Joburi în IT. Compania de tehnologie SII România angajează peste 150 de ingineri
Joburi în IT. Compania de tehnologie SII România angajează peste 150 de ingineri
SII România, companie multinațională specializată în servicii și soluții IT, a încheiat anul fiscal 2020 (aprilie ...